Wednesday, January 29, 2014

'nga ku' yang bermusim

Assalammualaikum ...lamanya tak meng upload gambar dan bercerita sebaris dua dalam blog kesayangan ni....sayang blog ni..sebab kat sini le kita mencatat serba sikit aktiviti dapur untuk kenangan dan tatapan sendiri..kalau nak dikongsi rakan-rakan pun tak pe ..tak jadi masalah...Lama tak bercerita ..bukannya sibuk banyak kerja tapi masalah tak pandai teknologi semasa...memori kad kamera kena virus ..ambik la gambar guna tab..tapi tak pandai pulak nak transfer ke blog..sampai satu hari Dik Lia bagi tau "mak e-mail la kat e-mail mak sendiri...kemudian save buat folder baru dan ambik la gambar tu macam biasa mak tulis kat blog mak tu...." ooooo  nganga dengar dik Lia ajar..tapi lambat juga nak faham sebenarnya selagi tak dibuat sendiri...sampai pejabat kena juga dibantu Anis...tk Anis.

Hari ni nak berkongsi cerita 'nga ku'....sejenis ubi yang selalu ada masa dah nak dekat CNY, hari tu beli sbb Dik Lia kata tak pernah rasa..kebetulan nampak nyonya n bibik dia tekun memilih kat Mydin, kita pun tumpang pilih juga...sambil-sambil tu tanya macam mana yang baik dan elok...nyonya ni tak kedekut ramah dia bagi tau ..pilih yg masih ada tampuk di bawahnya..katanya boleh tahan lama..memang betul pun...tk nyonya.

Balik rumah terus simpan..dua tiga hari lepas tu baru pulak teringat..mmg betul ubi ni tak jejas sikit pun..masih elok. Sebelum Dik Lia bertolak ke KL kita gorengkan untuk dia rasa...tapi dik Lia tak berapa suka..mak nya juga yang habiskan....bila dihiris nipis dan digoreng memang rangup dan tambah sedap kalau ditabur sikit garam harus, sebalang pun tak cukup...cuma malas sikit nak kupas dan nak hiris nipis. 

No comments:

Post a Comment