Sunday, January 30, 2011

puding cendol


salam semua......hari ni kat pejabat staf buat makan2, biasa le cuti sekolah...kantin tutup. sy pun menyumbang
setalam puding cendol sebagai pencuci mulut. Dah lama tak buat puding ni......sll buat masa bulan puasa je...tapi puasa baru ni pun tak larat nak makan.... nak masak jauh sekali.....Kepada Alin yg nak resepiiii,

Bhgn bawah;
500 ml air
160 gm gula pasir
1 sudu besar agar2 serbuk
 masak semua ni.. bila mendidih masukkan ;
150 ml susu segar
150 ml santan yg biasa
atau  150 ml santan pekat
150  ml air
1 sudu besar tepung jagung, bancuh dengan susu atau santan tadi- kacau sampai mendidih
200 gm cendol yg telah ditoskan
bila cendol dah dimasukkan, tutup api - tuang dalam loyang 9" x 9" biar keras.

lapisan atas.

200 gm gula melaka
50 gm gula pasir
1 sudu besar agar2 serbuk
500 ml air - didihkan semua ni dan tapis
masukkan,
150 ml susu segar
150 ml santan biasa
atau
150 ml santan pekat
150 ml air
1 sudu besar tepung jagung yang telah dikacau dgn santan tadi.
kacau hingga mendidih, angkat dan perlahan2 tuang atas lapisan bawah yang telah keras, sebelum tu lapisan bawah digaru2 dgn garpu supaya bila keras elok lekatnya.

selamat mencuba, dan minta maaf....tak pandai nak menaip panjang2 ni....mungkin banyak kesilapan.

No comments:

Post a Comment