Friday, April 5, 2013

cheese muffin......lembut n gebu je

Assalammualaikum .........kak ngah jangan jeles....mak buat muffin lagi malam tadi...kali ni nak menghabiskan cream cheese dalam peti ais tu....cantik kejadiannya...teksturenya lembut dan gebu. Rasanya sikit-sikit masin...kalau buat lagi kena gunakan unsalted butter, tp kalau suka rasa masin-masin tu boleh je guna butter biasa...mungkin lebih enak lagi kalau diletakkan blueberry di tengahnya...nanti SAG cuba lain kali...

Macam biasa muffin ni buatnya mudah sangat..dah buat 4 jenis tak pernah pulak tak menjadi. Sambil-sambil masak makan malam pun boleh disiapkan, malah anak-anak awal remaja juga kalau yg berminat tu boleh diajar membuatnya...tak perlu guna mixer...bahan pun mudah je nak dapat..tak perlu putar, tak perlu pukul kuat-kuat..memadai gaul-gaul gitu-gitu-gitu je...

Resepi ni SAG ambil dari blog Izah Muffin Lover...memang banyak jenis muffin kat blog Izah, tk share resepi, dan minta izin nak kongsi kat blog SAG untuk dikongsi pulak oleh rakan-rakan yang lain... ok kita semak resepi
Bahan
A
50 gm butter (SAG cairkan saja) - Izah putar kembang bersama gula
1/4 cawan gula caster (kalau nak rasa manis - mungkin boleh tambah sikit lg gula)
   - gaul rata dua bahan ni
125 gm krim cheese - campurkan dalam bahan di atas - juga gaul rata hingga krim cheese macam sikit larut
1 biji telur - masukkan dalam bahan tadi dan gaul rata-rata sekali lagi
1/2 sudu teh vanila - campurkan

B
1 cawan tepung gandum (ros)
1 sudu kecil b/powder
1/4 sudu kecik s/bicarbonat
   -ayak bahan ni

1/4 cawan + 2 sudu besar susu segar

Bila dah sedia semua...campurkan bahan B berselang seli dengan susu ke dalam bahan A, gaul sebati
sudukan dalam cup  muffin (SAG timbang 50 - 52 gm)..bakar api sederhana 25 - 30 minit.

Selamat mencuba...sekali lagi Tk Izah Muffin Lover.


No comments:

Post a Comment