Yang boleh buat bakar, goreng tu sbb adunannya agak banyak juga bila nak banding dengan orang yg nak makan roti arab ni..bila adunan dah siap...ditimbang dan dibahagi kepada 12 bahagian masih boleh dapat lebih kurang 37 atau 38 gm setiap sebiji..Sebenarnya nak ucapkan terima kasih kepada penyumbang resepi ni....yg SAG ambil dari Majalah Saji Oktober 2009..mari cuba pula... Bahan 250 gm tepung roti 25 gm gula halus (kurangkan ke 20 sbb guna susu pekat) 25 rm lemak sayuran (tak de kat dapur - SAG tukar kpd buttercup) 8 gm yis (SAG letak 5 gm je) 5 gm pelembut ruti (SAG letak 1/2 sudu teh) 25 gm susu tepung (tak letak - ganti ngan susu pekat) 125 ml air sejuk campur ngan susu pekat. sikit garam
Cara; Adunkan semua bahan hingga kenyal, rehatkan 10 minit. bahagikan doh ikut bilangan yg dikehendaki - leperkan sikit - rehatkan sekali lagi hingga kembang kemudian bolehlah dibakar atau digoreng.
Selamat mencuba... 1 hb Mac tengahari pergi ke kenduri kawin rumah kawan lama, petangnya anak sulung balik dan malamnya dibawa ke Impiana Hotel sambut birthday maknya...terima kasih abang (merujuk pada anak sulung) dan pada semua anak-anak mak., anak menantu mak.... doakan mak sihat sentiasa...sebab sihat ni penting...kalau sihat hati jadi seronok...nak buat apa pun senang..nak jalan mana pun boleh...doakan mak juga dipermudahkan segala urusan dalam menjalankan tugas...dah sampai ke penghujung karier ni ......kesabaran mak masih juga sekali sekala diuji....tapi mak masih kuat hadapi tu semua.. ...alhamdulillah..jangan lupa juga doakan mak dimurahkan rezeki dan sendiasa dalam redha dan lindungan Allah.Aamiin.
|
No comments:
Post a Comment