Ok lah...ni kuih abuk-abuk, adik Lia kata 'apa lagi kuih pelik mak petang ni'...bukan pelik tapi budak-budak sekarang tak berpeluang nak merasa kuih lama ni...nak beli pun dah tak de orang jual....emak-emak pun kalau semua anak berkumpul jarang buat juadah macam ni...selalu buat makanan kegemaran yg berat-berat je....kuihnya pulak ..karipap..popia..bun..piza..yg lama-lama semua dah tinggal....membebel la pulak... kuih ni sekali lagi tak de sukatan khusus...campur-campur je...cuma nak kena ikut aturan sikit; Bahan: 150 gm.Sagu biji rendam...10 minit, tuang dalam tapis dan lalukan air paip...toskan (angah kata biar betul-betul kering) lebih kurang 1/2 jam 30 gm kelapa parut putih muda lebih baik garam halus ----gaul rata semua bahan ni gula kabung yg diracik halus daun pisang yg dilayur Cara: Daun pisang dibuat kelongsong, masukkan sesudu besar sagu, letakkan gula kabung dan ditutup semula dengan sagu tadi kemaskan kelongsong sagu ni...buat sampai habis..susun dalam pengukus dan kukus dalam 10 minit. Selamat mencuba.
|
No comments:
Post a Comment