Saturday, July 19, 2014

R21: Abuk-Abuk Sagu Mata Ikan

Assalamualaikum....dah 21 Ramadhan, masih ada ke sesiapa yg buat juadah berbuka sendiri...atau masing-masing sibuk buat biskut raya.....bagi kita sibuk macam mana pun masih nak juga buat juadah berbuka sendiri....tu yang cari juadah yang mudah nak dibuat..dan kuih-kuih melayu asli ni masih jadi pilihan...bahannya sikit..senang nak cari dan yg penting mudah dan rasanya memang sedap...tak percaya nanti cuba buat.

Kalau perasan...kelmarin kuih berasaskan sagu..hari ni pun sagu juga..itu perkara biasa..kalau ubi..berderet kuih guna ubi...kalau tepung pulut pun macam tu..berderetlah kuih atau bubur dari tepung pulut. Ni sebab kalau beli bahan tu selalunya tak boleh beli sikit...semuanya dalam paket, jadi kena ambil satu paket...kadang-kadang tu satu paket satu kilo..puas nak habiskan..kalau tak diguna nanti rosak pulak bahan yg dah dibeli....

Ok lah...ni kuih abuk-abuk, adik Lia kata 'apa lagi kuih pelik mak petang ni'...bukan pelik tapi budak-budak sekarang tak berpeluang nak merasa kuih lama ni...nak beli pun dah tak de orang jual....emak-emak pun kalau semua anak berkumpul jarang buat juadah macam ni...selalu buat makanan kegemaran yg berat-berat je....kuihnya pulak ..karipap..popia..bun..piza..yg lama-lama semua dah tinggal....membebel la pulak...
kuih ni sekali lagi tak de sukatan khusus...campur-campur je...cuma nak kena ikut aturan sikit;
Bahan:
150 gm.Sagu biji
rendam...10 minit, tuang dalam tapis dan lalukan air paip...toskan (angah kata biar betul-betul kering) lebih kurang 1/2 jam
30 gm kelapa parut putih muda lebih baik
garam halus
----gaul rata semua bahan ni
gula kabung yg diracik halus
daun pisang yg dilayur
Cara:
Daun pisang dibuat kelongsong, masukkan sesudu besar sagu, letakkan gula kabung dan ditutup semula dengan sagu tadi
kemaskan kelongsong sagu ni...buat sampai habis..susun dalam pengukus dan kukus dalam 10 minit.
Selamat mencuba.




No comments:

Post a Comment