Monday, July 21, 2014

R23: Bubur Som-Som Lemak.....Manis Gula Kabung

Assalamualaikum......R23, masih tak jemu buat juadah berbuka..walaupun berkejar-kejar balik ke rumah dari pejabat. Hari ni panas sangat ..bertambah panas pulak hati dengan kerenah anak-anak sekolah...mana tidaknya tadi sebelum balik..singgah ke surau sekolah jengok-jengok persiapan untuk majlis esok...nampak sekumpulan anak-anak ni solat,,mula-mula puji juga...tapi akhirnya nak marah bila ada pelajar yang mengadu kasut yg diletak di hadapan surau hilang sebelah....tolong cari..celah pasu..dalam longkang..dalam tong sampah tak jumpa...dah suruh pelajar ni naik ke pejabat ambil sliper sembahyang kat bilik....dalam perjalanan ke tempat parking pandang lagi surau tu..dan terpandang sebelah kasut tadi rupa-rupa dilempar atas bumbung.....hai..mana tak menjerit dibuatnya...baru lepas solat lepas tu buat hal pulak...telepon pekerja pulak minta uruskan ambik kasut tu...tak larat tunggu lagi...cikgu minta diri nak balik...

Memang panas....perjalanan setengah jam rasa macam berjam-jam..lamanya nak sampai rumah....dalam masa tu sempat berangan kalau dapat makan dessert yang sejuk...lembut  manis-manis  sedapnya...tapi malas pulak nak singgah beli barang...cuma fikir apa ada kat rumah yang boleh dijadikan juadah berbuka...boleh pulak teringat kat bubur som-som ni...semua bahan ada...sampai di rumah walaupun badan separuh longlai..cepat-cepat urus diri..dan terus ke dapur...Alhamdulillah tak sampai setengah jam siap.

Cantikknya..nampak gebu lembut licin je...(puji sendiri...)..rasanya pun ermmm sedap sangat ..makan pulak sejuk-sejuk sikit.memang hilang dahaga ..lupa semua peristiwa kat sekolah tadi...ok..mari kita buat sendiri..tak payah cari kat bazar ramadhan..konfem puas hati.
Bahan:
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
---ayak dalam bekas
1/2 biji kelapa parut---jadikan 31/2 cawan santan
dengan santan ni tadi blend pula 2 helai daun pandan (kalau nak kan bau pandan dan warna sikit hijau}
1/2 sudu teh garam
Cara;
Tuangkan santan, garam ke dalam bekas tepung, kacau rata dan tapis dalam periuk
Kacau selalu atas api sederhana - hingga masak, berkilat..
Bila dah masak masukkan dalam acuan atau dalam loyang pun tak pe.--sejukkan.
Bahan untuk air gula---gula kabung (tak suka gula merah - nanti warnanya lebih gelap}, sikit gula putih--ikut kesesuaian masing-masing, sehelai daun pandan...masak hingga gula larut dan biar pekat sikit.
Bila nak makan..tuangkan air gula ni. Dapppnye...Cuba la..tak susah.

No comments:

Post a Comment