Monday, June 6, 2016

Bubur Som-Som Pandan


Lamanya tak bersiaran...puasa tahun lepas bibik balik kampung...tak de sapa nak tolong basuh pinggan n periuk belanga...tu yang stop buat tayangan....tapi tahun ni Alhamdulillah...dan hari ni sempurna dah satu ramadhan 1437, letih juga balik kerja nak siapkan juadah berbuka, dalam minda hanya memikirkan kuih-kuih senang dibuat dan yg pasti rasa sedap ..

Sesampai di rumah sempat lagi lelapkan mata..bangun tidur bonda dah bersuara...'tak de apa kuih-kuih manis' iii said don't worry...sekejappp je saya buatkan kuih.. Secepat kilat ambik daun pandan dalam hujan..blend ..ayak tepung campur santan ..tapis dan kacau...tak sampai sepuluh minit siappppp

masih ada tapinya.....nak buat kerja cepat-cepat ni kena sedia dari awal...misalnya air gula dah siap dimasak kelmarin lagi...masak je banyak-banyak simpan elok-elok dalam peti ais..nak guna senang...macam tu juga kelapa...kat rumah ni kalau guna santan kotak...dema ni tau je...dan tentu sekali komen tak sedap ;( , so kita parut banyak juga simpan di tempat sejuk beku nak guna ..tuang air panas dan blend...santannya lebih banyak dan fresh...
Untuk resepi...dah pernah ada dlm blog kesayangan ni..tapi tak pe kita taipkan sekali lagi ..sebab tak payah nak merujuk mana-mana...masih ingat;
Bahan;
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
400 ml air daun pandan
500 ml santan agak pekat
1 sudu teh garam
Air gula merah - kita guna gula kabung
Cara;
gaul semua dan tapis masukkan dalam periuk ..kacau hingga berkilat/ mendidih dan nak cepat lagi...basuh acuan masukkan dalam peti ais..sejukkan acuan..tuangkan adunan yg telah dimasak tadi...nak lagi cepat rendam acuan yg telah diisi adunan tersebut dalam air sejuk/air dari peti ais...lima minit dah sejuk dah boleh keluarkan dari acuan..
nak makan hanya tuangkan air gula tadi...
Alhamdulillah sempurna berbuka ada pemanis mulut kuih orang lama ni...kredit pada dik im tolong ambik gambar ;)

No comments:

Post a Comment