Sunday, June 12, 2016

Pau Sambal Bilis...dapnya/ Pau Malaysia


Alhamdulillah...Ramadhan 6...memenuhi selera kak Ngah yang nak Pau Sambal...pantang tengok orang post kak fb..semua nak..nasib baik kuih senang-senang je..buat tak susah mana pun...

TAk de sukatan yang tepat...cuma agk-agak je...yang penting uli tu biar lama..lembut dan licin keadaanya..kemudian biarkan naik dua kali ganda..lepas tu boleh mula bulat-bulatkan doh ni.....
Sebagai panduan boleh ikut resepi ni; ni sebab nak buat banyak (dapat 25 biji)

Sediakan sambal ikan bilis atau sambal sardin
hirisan timun/tomato
600 gm tepung gandum
2 sb susu tepung
1/2 paket yis - lebihkan sikit pun tak pe
2 sudu besar (matrik) gula
1 sb butter - lebih sikit pun boleh
air suam - jangan panas sangat...rendam yis dan gula
Cara
1. masukkan tepung dalam mangkuk adunan, masukkan susu tepung tuangkan yis yg dah kembang tadi..
2. masukkan air sikit-sikit sampai boleh uli..dan masukkan butter 1 sudu besar...uli sampai licin
3. rehatkan doh sampaikan naik dua kali ganda
4. bahagikan doh  ikut bilangan yg dikehendaki..bulat-bulatkan dan rehatkan lagi
5. bila dah kembang..bolehlah digoreng..api perlahan.
6. Sejukkan dan bolehlah dihiris jangan putus...masukkan hirisan timun dan sambal




Sedia untuk dinikmati...minum ngan Teh O ..nipis kurang manis. Suka bila Dik Im ada kat rumah :)

No comments:

Post a Comment