Bahan
1 cawan sagu biji, rendam lebih kurang 10 ke 15 minit, tapis dan buangkan kanjinya.
2 cawan air, masak hingga mendidih, bubuh wrna merah ke, hijau ke jgn lupa daun pandan simpulkan masuk dalam periuk, ms msak air tu.
keluarkan air setengah, dalam periuk air yg tinggal setengah tu masukkan sagu yg dah ditoskan td. kalau nampak sagu tu masih putih2 tuang sikit-sikit air yg kita keluarkan td. letak garam sikit. kacau sampai semua sagu masak....tak de putih2 lg. Angkat, masuk dalam bekas dan sejukkan.
Utk air gula; masak gula melaka dengan sikit air...tapis.
Utk santan atau susu; masak 1 cawan air sampai mendidih, masukkan setengah cawan air yg dibancuh dgn 1 sudu sedang tepung jagung, kacau sampai mendidih dan masukkan 1 cawan susu cair (kita guna susu carnation). Kacau lg sampai mendidih, jangan lupa garam....biar terasa sikit masinnya.
Dah siap semua bolehlah buat juadah berbuka.....selamat mencuba.
my all time favourite..bulan puasa nnt nak buat la :) dulu time bujang2 buat tapi x jadi...hahaha
ReplyDelete