Monday, May 4, 2015

Sugar Lace..Peony Biru n Ros Kuning untuk Kek Kawin Dik Lia


Assalamualaikum...hari ni  cuti...kesah kenduri kat rumah ..kat sebelah lelaki dah selesai..Alhamdulillah semua berjalan lancar..baru nak mengadap lap top ni..kesian blog kesayangan sunyi je dah lama tak de entry baru...Ni baru nak cerita pasal kek kawen puetri bongsu....macam-macam cabaran nak menyiapkan kek..menyiapkan  biskut untuk goodies bag...bermula dengan minor surgery di telinga kiri...25 Mac..stress nya lebih seminggu..susulannya 7 April..10 April  tak berenti ke hospital....Hari Graduasi Dik Im 18 April....ayahanda mertua kembali ke rahmatullah 20 April..Si Itam kesayangan mati di veterinar 21 April...cuma gagahkan diri kuatkan hati siap juga segalanya...seadanya..

Nak belajar buat magic fondant ngan lace ni pun ada cabarannya...saya...Saidah dan puan Khairati je yang tau...tapi tak pe la kita cerita hari ni...sejak kawan-kawan fb share pasal kehebatan magic fondant ni..hati tak sabar-sabar nak gi kelas Pn. Khairati nun jauh kat Sg Petani...entah macam mana silapnya kad TnG hilang...sampai plaza tol Juru kad tak de....kena denda n bayar tol sekali RM97.00 kalau tak silap....yang sepatutnya mungkin RM20 lebih je...bayar je la..masa tu kelas dah start...kita sampai lambat ..apa pun alhamdulillah selamat sampai dan selamat balik Ipoh dengan ilmu baru magic fondant dan sugar lace....dan berazam nak buat kek kawin dik lia dengan ilmu baru ni....

Tu dia kek kawin dik Lia tegak berdiri. 3 yang atas tu kek betul.....light fruits cake 10 in..7in dan 4 in. yang bawah tu dummy..boleh buat kek betul..tapi nanti sape pulak nak habiskan...dihias dengan bunga peony biru dan rose kuning ..peony biru dapat disiapkan sebelum 18hb..sbb 18hb tu nak ke majlis dik Im..balik dari KL 19hb dah petang.... 20hb pagi ke Shah Alam pulak... ayahanda mertua dijemput Ilahi subuh tu...petang balik Ipoh.. malamnya siapkan 6 adunan kuih samperit untuk goodies bag ..21hb macam biasa ke sekolah..tp petangnya terkejut bibik call kata si Itam macam dah lemah sangat bergegas balik bawa pergi klinik...tapi Itam tak dapat diselamatkan...sedih sangat....paksa diri  buat.ros kuning  pada 21 hb malam sambil mata bengkak.mood yg tak stabil ...apakan daya kena juga kuatkan semangat siapkan juga malam tu.....mmg dah tak de masa...kalau diingat semula....alhamdulillah sangat diberi Allah kesihatan yg sempurna sepanjang minggu tu...sakit telinga macam tak terasa..

tapi bila dah tengok macam ni..hilang penat...senyum meleret...tak berenti nak ambil gambar setiap sudut kek...ramai pulak yang bertanya..lace tu kain ke..boleh makan ke.....tapi anak dah pesan mak kena layan tetamu..semua tetamu kita vvip pada hari majlis tu...jangan nak kepoh sangat pasal kek.......ermmm..kita diam je la..sampai tak sedar bila masa potong keknya..kebetulan tetamu pun ramai...tk semua yang berkelapangan dan sudi hadir ke majlis hari tu...maaf tak dapat rasa kek kawin ...tapi sebenarnya ada kek lain yang dipotong dan dihantar oleh bibik ke meja tetamu....


Pasal sugar lace ni pun ada cerita...sebenarnya mmg nak buat masa dik Lia kawen je..tapi dah dibuat awal pulak untuk beberapa kek sebelum kek Dik Lia....dah pulak rasa tak seronok guna mould yang sama ..kita pun round pulak satu Ipoh cari bentuk yang belum pernah guna...beli juga walau pun mahal banyak dari Yummy kat Bangi tu dan mahal juga dari.DIY Parkson Ipoh...demi kek Dik Lia mak beli juga...hihihi

Nak buat kek ni sebenarnya Dik Lia tak tetapkan macam mana.. dik Lia tetapkan warna kek je...dan lacenya mesti putih..yang lain-lain terpulang pada mak.... cumanya masa Abang Ciknya kawin 2013 dulu maknya buat kek tujuh tingkat...dan dik Lia main-main cakap dia nak kek 10 tingkat...dan akhirnya mak buat juga tujuh tingkat dengan sebelas biji kek..lebih satu dari permintaan dik Lia...ok kan...semua orang puji kek cantik dan yang sempat rasa semua kata kek sedap...alhamdulillah...untuk Dik Im   ..lambat lagi...katanya 6 tahun lagi..doakan mak sihat untuk mak buat kek kawin dik Im katanya nak yang ada tangga ...ok nanti mak cari...

Monday, March 30, 2015

Ros Ungu....biasa je



Kek saja-saja buat....bila ada bunga kat rumah...ada lebihan fondant..dan masa pun ada..maka jadilah kek ni..