Tuesday, June 7, 2016

Limas/Tepung Pelita In Cup


Assalamualaikum....Ramadhan 2..Limas/Tepung Pelita..in jelly cup.  Mood tak de nak menaip panjang selagi kerja sekolah tak siap :(
Just nak bagi tau kuih orang lama ni mmg sedap..cumanya dulu-dulu tak de sukatan tepat untuk dibuat rujukan...dan yang kita buat ni juga masih kekalkan penggunaan tepung gandum..sebab banyak juga resepi tepung pelita ni dah gunakan tepung beras dan tepung jagung.

Ambik gambar pun ala kadar je...sebagai kenangan yang kuih ni pernah dibuat. Jom kita semak resepi;
terima kasih pd penyumbang resepi asal ambil di fb je..tapi cara kita dah ubah sikit,
bahan;
Lapis bawah;
3 cwn santan cair
1 cwn air pandan pekat (kalau kurang hijau tambah pewarna)
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar gula

Lapis atas;
3 cwn santan pekat
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
1 sudu teh garam

Cara;
1..Sediakan cup kecil ...dan masukkan 1 sudu besar gula atau ikut suka masing-masing nak manis mana. ketepikan.
panaskan kukusan.
2. campur semua bahagian lapis atas..tapis dan yang ni kacau sekejap atas api bg pekat sikiiiiittttt je/naik wap
3. masukkan dalam cup kecil yg dah ada gula tadi, kukus dgn api sederhana hingga masak.
4. Sementara tu buat utk lapisan bawah/putih...cara yg sama (no. 2)
5. Bila lapisan hijau dah masak masukkan pula lapisan atas dan kukus sekejap lagi 8 - 10 minit.
    dah siapppp...sejukan..

satu adunan tadi dapat 16 cup...cukuplah untuk berbuka..dengan bonda, si bongsu dan bibik...Tak hijau sangat sebab guna pandan ori..Tak perlu lagi cari daun pisang, tapi kalau ada daun pisang ..kotak daun pisang masih jadi pilihan..

No comments:

Post a Comment