Ambik gambar pun ala kadar je...sebagai kenangan yang kuih ni pernah dibuat. Jom kita semak resepi; terima kasih pd penyumbang resepi asal ambil di fb je..tapi cara kita dah ubah sikit, bahan; Lapis bawah; 3 cwn santan cair 1 cwn air pandan pekat (kalau kurang hijau tambah pewarna) 1 cwn tepung gandum 2 sudu besar gula
Lapis atas; 3 cwn santan pekat 1 cwn air 1 cwn tepung gandum 1 sudu teh garam
Cara; 1..Sediakan cup kecil ...dan masukkan 1 sudu besar gula atau ikut suka masing-masing nak manis mana. ketepikan. panaskan kukusan. 2. campur semua bahagian lapis atas..tapis dan yang ni kacau sekejap atas api bg pekat sikiiiiittttt je/naik wap 3. masukkan dalam cup kecil yg dah ada gula tadi, kukus dgn api sederhana hingga masak. 4. Sementara tu buat utk lapisan bawah/putih...cara yg sama (no. 2) 5. Bila lapisan hijau dah masak masukkan pula lapisan atas dan kukus sekejap lagi 8 - 10 minit. dah siapppp...sejukan..
|
No comments:
Post a Comment