Rupanya tak cantik..tapi yang pasti rasa sedap.. manis...lemak masin.. kena pulak dengan aroma daun pisang tu...Tak boleh nak cerita panjang..kita tengok bahan dan cara nak buat; Bahan; Inti kelapa manis - yang ni mmg dah buat awal, satu ramadhan dah buat daun pisang yg siap dilayur 15 keping agak lebar. 1 cwn tepung pulut sikit garam -- gaul tepung pulut, jadikan doh yg tak melekat di jari, bulat2kan inti kelapa dan salut dengan doh tepung pulut dan ketepikan Utk dadih 150 gm tepung beras 2 cawan santan pekat 21/4 cawan air 1 st garam ----campurkan semua bahan, tapis dan masak dengan api sederhana hingga pekat dan licin - biar sejuk sikit Cara bungkus; 1. Ambil dua biji inti tadi masukkan dalam dadih, gaulkan..dan sudukan atas daun pisang tadi, le bihkan dadih tu..gulung kemas-kemas, lipat di kedua hujung daun pisang dan atur dalam kukusan. 2. Buat hingga habis. 3. Kukus dengan api sederhana...10 - 15 minit, sejukkan betul-betul sebelum dihidangkan, Catatan; kalau elok lemak in sya allah cantik licin kuihnya.
|
No comments:
Post a Comment