Thursday, June 9, 2016

Tepung Bungkus/Anak Dara Dua Sebilik


Alhamdulillah dah Ramadhan 4...Tepung Bungkus petang ni, Tak pernah terfikir nak buat kuih tradisional ni cumanya petang kelmari anak jiran tebang pokok pisang...sayang tengok banyak daun pisang cantik-cantik dilonggok kat tepi pagar..kita minta tiga pelepah...dan tiba-tiba je teringat Tepung Bungkus...padahal tak pernah buat pun. Habis mesyuarat tengahari balik ke sekolah...sambil-sambil buat kerja sempat juga  intai-intai resepi kat blog masak-masak terhebat ...susah juga nak pilih, ada macam-macam sukatan, dan yg ni kita ubah suai je...sampai la dapat tekstur yg dikehendaki..

Rupanya tak cantik..tapi yang pasti rasa sedap.. manis...lemak masin.. kena pulak dengan aroma daun pisang tu...Tak boleh nak cerita panjang..kita tengok bahan dan cara nak buat;
Bahan;
Inti kelapa manis - yang ni mmg dah buat awal, satu ramadhan dah buat
daun pisang yg siap dilayur 15 keping agak lebar.
1 cwn tepung pulut
sikit garam
-- gaul tepung pulut, jadikan doh yg tak melekat di jari, bulat2kan inti kelapa dan salut dengan doh tepung pulut dan ketepikan
Utk dadih
150 gm tepung beras
2 cawan santan pekat
21/4 cawan air
1 st garam
----campurkan semua bahan, tapis dan masak dengan api sederhana hingga pekat dan licin - biar sejuk sikit
Cara bungkus;
1. Ambil dua biji inti tadi masukkan dalam dadih, gaulkan..dan sudukan atas daun pisang tadi, le
bihkan dadih tu..gulung kemas-kemas, lipat di kedua hujung daun pisang dan atur dalam kukusan.
2. Buat hingga habis.
3. Kukus dengan api sederhana...10 - 15 minit, sejukkan betul-betul sebelum dihidangkan,
Catatan; kalau elok lemak in sya allah cantik licin kuihnya.

No comments:

Post a Comment