Nipis je kejadian bingka ni...saja buat sikit sbb bukan ramai nak makan pun..kalau buat macam ni ...sebenarnya kuih cepat masak...cepat sejuk...nilah rahsianya...ok..bahannya..
Sumber: Azie Kitchen
Bahan:
200 gm isi durian
350 gm santan sederhana pekat
175 gm tepung gandum
175 gm gula (boleh kurangkan sikit kalau durian tu manis)
1 sb tepung beras
1sb mentega cair
garam sikit
pewarna kuning telur sikit
1 biji telur (resepi asal 2) -
Cara:
campurkan semua bahan dan blend..tuang dalam acuan 7 x 7 in beralas dengan aluminium foil
tujuan supaya senang nak keluarkan dari acuan nanti..
bakar dalam 40 minit oven 180 ke 200 C
Dah masak angkat/keluarkan dari acuan dengan aluminium foil sekali...letakkan bawah kipas angin..sekejap dah sejuk. |
No comments:
Post a Comment