Thursday, June 16, 2016

Bingka/Bengkang/Kuih Bakar Durian - Ringkas dan Cepat


Alhamdulillah satu lagi juadah berbuka berasaskan durian...selagi ada durian..kita buat la kuih yg guna durian. Semalam Ramadhan 11..sedapnya berbuka dengan bingka ni bersama teh O nipis kurang manis...sekejap je buatnya dah siap ..boleh makan time berbuka...janji kena cekap mengurus masa

Beria susun kuih dalam bekas nak ambik gambar...masih ada masa

Nipis je kejadian bingka ni...saja buat sikit sbb bukan ramai nak makan pun..kalau buat macam ni ...sebenarnya kuih cepat masak...cepat sejuk...nilah rahsianya...ok..bahannya..

Sumber: Azie Kitchen
Bahan:
200 gm isi durian
350 gm santan sederhana pekat
175 gm tepung gandum
175 gm gula (boleh kurangkan sikit kalau durian tu manis)
1 sb tepung beras
1sb mentega cair
garam sikit
pewarna kuning telur sikit
1 biji telur (resepi asal 2) -

Cara:
campurkan semua bahan dan blend..tuang dalam acuan 7 x 7 in beralas dengan aluminium foil
tujuan supaya senang nak keluarkan dari acuan nanti..
bakar dalam 40 minit oven 180 ke 200 C
Dah masak angkat/keluarkan dari acuan dengan aluminium foil sekali...letakkan bawah kipas angin..sekejap dah sejuk.

Siap untuk dihidang sebagai juadah berbuka...Terima kasih penyumbang resepi.

No comments:

Post a Comment