Friday, June 10, 2016

Kuih Jongkong Tradisional Perak


Alhamdulillah...Ramadhan 5...daun pisang banyak lagi...memikir nak buat apa..tak nak membazir daun pisang kelmarin, kuihnya pun nak guna bahan yg sedia ada di dapur je... sbb bukan rajin sangat nak pergi kedai beli barang...tapi bila puasa ni teringat kuih orang lama juga...sbb nak makan berbuka pun kita je..ngan bonda dan bibik...dik Im pun belum balik lagi.

Dah siap bungkus...dapat tak banyak tujuh biji je...cukup la (dalam gambar 6 je)

dah siap kukus..masih cantik..kuahnya tak keluar pun..baunya harum wangi..bibik kata 'sedapnya bau'..nak buat pun senang jer..ikut sukatan sendiri;
bahan
1 cawan tepung beras
3 cawan santan cair + air daun pandan (semua sekali 3 cawan)
1 sudu besar gula (tak letak pun tak pe..ganti dgn sikit garam)
----gaul..tapis dan kacau atas api sederhana sampai pekat..tidak berketul dan licin-- ketepikan

1/2 ketul gula Melaka yg panjng tu..diracik halus

3/4 cawan santan pekat
11/2 sb tepung jagung
1st garam

7 helai daun daun pisang
Cara:
Aturkan daun pisang tadi 7 keping, bahagi sama banyak aduan hijau, letak gula melaka yg diracik halus...lipat separuh dulu..macam buat tapai..masukkan santan..kemaskan lipatan dan kelipkan.
Buat sampai habis..kukus 10- 15 minit.. tunggu sejuk..siap utk dimakan.
Tu diaaaa....sedapnya...siap..kuahnya banyak..lemak manis harum wangi. Selamat Berbuka.

No comments:

Post a Comment