![]() |
Untuk resepi...dah pernah ada dlm blog kesayangan ni..tapi tak pe kita taipkan sekali lagi ..sebab tak payah nak merujuk mana-mana...masih ingat; Bahan; 1/2 cawan tepung jagung 1/2 cawan tepung beras 400 ml air daun pandan 500 ml santan agak pekat 1 sudu teh garam Air gula merah - kita guna gula kabung Cara; gaul semua dan tapis masukkan dalam periuk ..kacau hingga berkilat/ mendidih dan nak cepat lagi...basuh acuan masukkan dalam peti ais..sejukkan acuan..tuangkan adunan yg telah dimasak tadi...nak lagi cepat rendam acuan yg telah diisi adunan tersebut dalam air sejuk/air dari peti ais...lima minit dah sejuk dah boleh keluarkan dari acuan.. nak makan hanya tuangkan air gula tadi... Alhamdulillah sempurna berbuka ada pemanis mulut kuih orang lama ni...kredit pada dik im tolong ambik gambar ;) |
Monday, June 6, 2016
Bubur Som-Som Pandan
Label:
Ramadhan 1347
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment