Alhamdulillah.....semua dapat merasa kecuali guru yang bercuti bersalin, atau pun mungkin ada guru yg tak sudi nak merasa...dan ni je gambar yang dapat diambik nak tunjukkan teksture bila dah dipotong. Seperti biasa ramai juga guru nak resepi...ok kita semak resepi. apa yang SAG turunkan di sini adalah apa yg SAG gunakan. Resepi ambil dari angah, kata angah dia pun ambik dari Masam Manis..terima kasih penyumbang resepi.
Bahan-bahan
A
370 gm tepung ros
1 sudu besar koko powder
11/2 sudu teh b/powder - semua ayak dan ketepikan
B
11/2 cawan susu segar
11/2 sudu besar cuka
1 sudu besar warna merah - campur letak tepi dulu
C
170 gm butter
400 gm gula caster
1 sudu teh vanila - putar -gebu
3 biji telur B - campur 1, 1
D
11/2 sudu teh cuka
11/2 sudu teh soda bicabonat - campurkan bila semua proses selesai
Cara;
Putar bahan C - gebu, campur telur satu, satu, selang selikan bahan A dan bahan B, gaul rata,
bila dah rata, campurkan bahan D, gaul rata. Sedia untuk dibakar.
Cadangan tin 9 in bulat. SAG selalu guna dua tin saiz yang sama , jadi tak perlu di belah dua.
Untuk frosting,
1 cawan whipping cream - putar kental
125 gm cream cheese
50 gm butter
80 gm gula aising = boleh kurangkan kalau tak suka manis
1 sudu teh lemon paste - putar hingga gebu
Guna dua bekas putar yang berlainan - bila kedua-duanya dah elok kental dan gebu campurkan dan putar sekali lagi untuk ratakan saja.
Catatan:
kek Hari Guru SMKRS tu, SAG gunakan 4 adunan di atas.
Mohon maaf tak pandai nak taip cantik-cantik. Selamat mencuba, hubungi SAG kalau nak bantuan.
Cawan dan sudu yang digunakan ialah sukatan metrik ye. |
No comments:
Post a Comment