Wednesday, May 22, 2013

Red Velvet....Hari Guru 2013 SMKRS, Ipoh.

Assalammualaikum.....terlaksana hajat nak buatkan RV untuk cikgu-cikgu SMKRS, dan minta maaf  hari ni baru berkesempatan nak tayang kek Hari Guru 2013 yang dibuat serba ringkas.

Guru Malaysia, 1 Aspirasi 1 Agenda...........kita warga guru, warga pendidik sememangnya menghayati tema ini sejak  mula bergelar guru, cuma bila dijadikan tema hari guru maknanya kita lebih ditekankan peranan kita untuk membangunkan sistem pendidikan berkualiti, Dengan 1 Agenda kita warga pendidikan perlu memastikan kejayaan apa juga hasrat KPM dengan pelbagai perubahan dan pembaharuan , kalau dulu ada PPSMI, PIPP dan hari ini kita ada PPPM.(Warga Guru perlu tahu makna semua ni).  Apa yang penting kita perlu berpegang teguh kepada etika profesion keguruan yg menpunyai satu agenda atau tugas utama iaitu melahirkan murid seimbang berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara.

Macam bagi ucapan le pulak...ok , bunga ringkas je...sungguh tak sempat....tugas  guru hari ini  semakin  bertambah..duduk di pejabat rasa macam tak boleh nak keluar bilik, masuk ke kelas boleh naik darah tinggi atau silap-silap boleh naik darah....(kelas yang SAG ajar ye..)....

Tapi apa pun kekangan, SAG setiap tahun akan  sediakan kek Hari Guru untuk guru-guru sekolah di mana SAG berkhidmat....tahun ni berkesempatan sediakan kek Baldu Merah yang masih ramai peminatnya. Saiz kek ni..22 in x 18 in, dengan berat lebih 7 kg untuk sesi pagi dan saiz sebahagian dari itu untuk sesi petang.

Alhamdulillah.....semua dapat merasa kecuali guru yang bercuti bersalin, atau pun mungkin ada guru yg tak sudi nak merasa...dan ni je gambar yang dapat diambik nak tunjukkan teksture bila dah dipotong. Seperti biasa ramai juga guru nak resepi...ok kita semak resepi. apa yang SAG turunkan di sini adalah apa yg SAG gunakan. Resepi ambil dari angah, kata angah dia pun ambik dari Masam Manis..terima kasih penyumbang resepi.                                                                              
Bahan-bahan
A
370 gm tepung ros
1 sudu besar koko powder
11/2 sudu teh b/powder       -  semua ayak dan ketepikan
B
11/2 cawan susu segar
11/2 sudu besar cuka
1 sudu besar warna merah  -  campur letak tepi dulu
C
170 gm butter
400 gm gula caster
1 sudu teh vanila                 - putar -gebu
3 biji telur B                          - campur 1, 1
D
11/2 sudu teh cuka
11/2 sudu teh soda bicabonat - campurkan bila semua proses selesai

Cara;
Putar bahan C - gebu, campur telur satu, satu, selang selikan bahan A dan bahan B, gaul rata,
bila dah rata, campurkan bahan D, gaul rata. Sedia untuk dibakar.
Cadangan tin 9 in bulat. SAG selalu guna dua tin saiz yang sama , jadi tak perlu di belah dua.

Untuk frosting,
1 cawan whipping cream  - putar kental

125 gm cream cheese
50 gm butter
80 gm gula aising = boleh kurangkan kalau tak suka manis
1 sudu teh lemon paste    - putar hingga gebu

Guna dua bekas putar yang berlainan - bila kedua-duanya dah elok kental dan gebu campurkan dan putar sekali lagi untuk ratakan saja.

Catatan:
kek Hari Guru SMKRS   tu, SAG gunakan 4 adunan di atas.
Mohon maaf tak pandai nak taip cantik-cantik. Selamat mencuba, hubungi SAG kalau nak bantuan.

Cawan dan sudu yang digunakan ialah sukatan metrik ye.

No comments:

Post a Comment