Thursday, April 4, 2013

muffin kelapa pandan, kurang manis

Assalammualaikum ......walaupun muffin ni kembang , senyum mekar tapi sebenarnya hati orang yg membuatnya tak sama macam tu.....tak pe lah tolak tepi..perasaan tu, sebagai ketua SAG kena kuat,  tak putus-putus berdoa moga terus diberi kekuatan ...selagi hati masih seronok nak bekerja kita kerja.dan alhamdulillah dalam keadaan macam ni Tuhan sentiasa menyebelahi SAG , masih terus diberi idea dan diberikan kawan-kawan yg dapat membantu yg terus beri semangat. SAG tercari-cari di mana silapnya dalam mengetuai organisasi ini...tapi jawapan biasa yg sentiasa bermain di fikiran...kita tak boleh nak puaskan hati semua orang, cuma satu pesan nak bagi...kita sebenarnya bekerja taraf profesional, berkhidmat untuk anak bangsa tapi kenapa perlu campur adukkan dengan perasaan tak suka orang tu, tak suka ketua ni.., suka dengar cakap orang, tak nak berbincang.....

Ok...sudah-sudah tu..mesti kak ngah mak heran baca entry hari ni...tapi itulah mak...balik rumah masih boleh masak untuk makan  malam Hier dan sambil-sambil tu boleh lagi buat mufin ni...dah tiga malam turut-turut buat mufin...Hier suka makan dan suka komen...jadi boleh buat penambahbaikan......tu sepatutnya..bukan menghentam dan ambil keputusan tergesa-gesa....cari sebab kenapa kurang sedap...kurang gula ke...lebih tepung ke...oven panas sangat ke...banyak sebab boleh bagi....ok..tak nak sambung lagi...........
Kita semak resepi mufin ni.yg SAG ambil dari Majalah SAJI April 2012. Terima kasih pada penyumbang resepi.
Bahan
100 gm tepung gandum (SAG guna tepung ros)
3/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bicarbonat
      - semua bahan ni ayak dan ketepikan

60 gm gula kastor ( kalau nak manis sikit boleh tambah lg anggaran 20 gm)
100 ml santan (SAG guna santan kotak)
60 ml minyak masak (guna minyak SAJI je)
1 biji telur B (dalam resepi asal saiz A)
sikit pewarna hijau
sikit pes pandan
     - semua bahan ni gaul rata dalam bekas

25 gm kelapa kering (asalnya 50)

Hiasan
kelapa kering, badan cincang .

Cara.
Bila semua bahan yg digaul siap, campurkan tepung yg diayak dan kelapa kering - gaul ratakan
Sedia untuk masukkan dalam cup mufin (62 - 64 gm)
Bakar api sederhana 25 - 30 minit.

Selamat mencuba. Maaf ye...ada terselit emosi sikit, sebenarnya banyak nak dicurahkan tapi tak pe lah....Allah maha mengetahui..Allah lindungi SAG...


No comments:

Post a Comment