Saturday, August 3, 2013

Agar-agar merah ceri bersusu.

Assalammualaikum......buat juadah berbuka 25 Ramadhan. Paling mudah dan cepat, dan yang penting disukai semua... habis dimakan dan tak membazir....dah petang baru mula masak untuk berbuka..setengah hari dari pagi menyiapkan biskut raya....

Rasanya dah banyak kali buat agar-agar merah ni...tapi dik Im tak pernah jemu...dan nak mudahkan untuk dirujuk SAG letakkan sekali lagi cara nak buatnya;

Bahan :
  • 1 sudu besar agar-agar serbuk (sudu metrik)
  • 170 gm gula kasar (150 - 180 gm)
  • 1200 ml air
  • pewarna merah perisa ros
  • sehelai daun pandan - disimpul

Cara :
  • campurkan agar-agar dengan gula
  • masukkan air, daun pandan, pewarna dan dimasak hingga mendidih
  • biar lama sikit ...angkat dan masukkan dalam acuan, dan sejukkan.
Bila nak menghidang...masukkan dalam bekas..tuangkan sikit susu cair (carnation) dan letakkan beberapa biji ceri merah.
Catatan: nak bagi cepat sejuk, terlebih dahulu sejukkan acuan dalam freezer.


No comments:

Post a Comment