Monday, August 5, 2013

biskut sarang semut....

Assalammualaikum....selamat pagi ..baru rasa lapang dan nak mengupdate blog  yang dah beberapa hari tak dijenguk. Gambarnya dah diupload lama oleh si bongsu...nak mengasah bakatnya dalam fotografi...biar lah asal tak tinggal belajar...memang minat dia... jangan minat benda-benda lain sudah, tapi ni semua ikut mood ....kadang-kadang bila disuruh tak mau pulak.

Biskut sarang semut...semua orang tau agaknya..biskut dulu-dulu...kalau dulu kita parut doh tu dan sudukan dalam papercup dan bakar, jadilah macam sarang kat dalam tu....tapi yang ni SAG bulat-bulatkan je dan masuk dalam papercup jadi macam kek yang sikit keras ..tapi rasanya sedap.....bila dihias jadi cantik nampak macam kek-kek kecik yang menawan siapa saja...Timbul idea nak buat ni sebab disebut anak perempuan sorang lagi ni...katanya mak dah lama tak buat biskut sarang semut...jadi kesian pulak tu yang buatkan....kita ni pantang disebut anak-anak...rasanya kalau boleh semua nak diadakan..biar depa rasa..dan bila gambar biskut ni dipost kat fb..semua anak-anak komen kata ..biskut ni nostalgik...mak buat masa depa kecik-kecik dulu...anak sulung pun balik raya kepit balang biskut ni cari maknya...dan kata..mak buat biskut ni masa Ayi kecik dulu...

Mana tidaknya.....masa depa kecik dulu...kalau buat biskut ni semua nak menolong....riuh satu dapur..dan hasilnya pun pelbagai saiz ada kecik ada besar....ada bulat ada lonjong...masa tu buat kerja pun asal siap sudah...itu semua tinggal kenangan...dan sekarang tiga dari lima anak ni dah berkeluarga...harapnya bila mak letak resepi kat blog ni boleh buat rujukan dan panduan untuk buat sendiri pulak satu masa nanti..resepinya mudah dan penyediaannya pun mudah sangat..
Bahan;

180 gm tepung naik sendiri
65 gm tepung gandum
170 gm butter
120 gm gula caster
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh vanila

hiasan:
gula aising dan sikit putih telur jadikan aising untuk pelekat nya
coklat rice
ceri merah secukupnya

Cara
1. pukul butter, gula, kuning telur dan vanila sampai kembang.
2. campurkan kedua-dua tepung yang dah diayak - kalau lembut sangat boleh tambah tepung sikit
   (adunan ni tak lembut sangat dan tidak keras sangat)
3. bulat-bulatkan letak dalam papercup saiz kecik dan bakar - bila masak kembang sikit...jadi jangan bulat besar sangat.
4. Sejukkan...dah sejuk..sapu dengan gula aising tadi..letak ceri merah (potong 4) dan tabur dengan coklat rice.

Catatan.
Ini sarang semut cara SAG..yang dah dibuat lama dulu...dan bila nak buat raya tahun ni terpaksa selongkar almari dapur cari buku resepi tahun 80 an dulu...bertulisan tangan...ada resepi yang disalin dengan pensel dah kelabu tulisannya ...memang penuh dengan kenangan.

No comments:

Post a Comment