Wednesday, December 18, 2013

Kemas Dapur.......terimbas kenangan lalu.

Assalamualaikum.....Ahad lepas merajinkan diri , mengemas alat-alat, acuan-acuan bunga...acuan biskut, nozel ising dan macam-macam lagi tool untuk buat kek dan decorasi kek,kalau nak dihimpunkan boleh dapat satu kotak besar...ada yg dari plastik..besi..tembaga pun ada...al-maklum bukan baru dalam kerja-kerja buat kek dan biskut ni. Sebenarnya sebelum buat kek butter ising dan kek fondant lagi...SAG dah mula buat kek dan biskut untuk keluarga dan sememangnya kitalah yg menyumbang biskut untuk rumah bonda di kampung setiap kali raya. Sampailah bila dah ada keluarga sendiri, minat untuk buat biskut dan kek bertambah bila anak-anak dah semakin pandai makan, dan pada masa tu akhir 80an dan awal 90an memang tak de kedai kek Melayu atau kurang sangat dan susah nak jumpa pun, orang nak mengajar pun tak de...cuma minat untuk masak..buat biskut dan kek dapat ditambah sebab selalu ikut bonda ke kelas masak yang dianjurkan oleh Perkep...Persatuan Isteri Polis agaknya.

Dulu-dulu juga Majalah Wanita, Jelita, Keluarga banyak menyiarkan resepi dan gambar-gambar hasil masakan, kuih-kuih Melayu, biskut dan kek yang semuanya memikat hati...itu juga salah satu sebab kenapa SAG berminat sangat nak cuba buat itu semua...tapi masa tu tak jumpa orang nak ajar...cuma kita belajar dari majalah..tapi biasa lah ada yang jadi cantik dan tak kurang juga yang tak menjadi ...hinggalah SAG bekerja di Ipoh boleh pulak memandu..dan selalu ke kedai beli barangan kek dan biskut.. orang Ipoh mesti tahu kedai tu ...kedai Wah Seng...dulu pun kecik je kedainya...sederet dengan kedai barangan plastik ...tak tau nama apa  jalan tu...sibuk sangat. Dari kedai ni la SAg mula ke kelas buat biskut...kelasnya pun menumpang kat kedai yang menjual biskut kat Hugh Low Street masa tu...bayaran sekali ke kelas RM30.00 untuk 5 jenis biskut..murahkan....sekarang ni 1 jenis je RM30.00. Kat sini juga SAG belajar buat butter cream  yang diajar oleh Chef Liza Zainol dan anak-anak perempuannya. Chef Wan juga pernah mengajar di sini..dan SAG banyak kali juga hadir kelas di Wah Seng ni yang diajar oleh ramai chef berbangsa Cina dari hotel-hotel sekitar Ipoh . Kemudian dah naik taraf sikit SAG sentiasa mengikuti pulak kelas yang dianjurkan oleh Chef Faizal Ng yang dijalankan di hotel..tapi masa ni tak juga mahal sangat...masih mampu nak ikut kelas. Masa ni tak de lagi FB ..blog...jadi kita buat kek...biskut atau apa saja hanya untuk keluarga...anak-anak dan orang-orang pejabat je...dan biasa la...bila dibawa ke pejabat dan kalau ada kawan-kawan yang berminat..SAG hanya kenakan sikit je bayaran ..untuk beli bahan dan bagi resepi sekali...tapi sekarang dah jauh berbeza....masa ni kek chiffon pelbagai rasa, kek gulung, sardin puff , pandan layer, paling banyak dijual...bila ingat zaman berjualan ni...seronok ada ...sedih pun ada...

Zaman menatap majalah ni juga selalu keluar gambar-gambar kek fondant.yang cantik-cantik..memamg teringin sangat nak buat, selalu tercari-cari siapa pulak nak ajar...dan pernah pada awalnya ikuti kelas yang dianjurkan oleh Chef Faizal Ng..kalau tak silap bayarannya RM300.00 buat kat hotel juga...tapi tak puas hati...hasilnya tak macam dalam majalah tu...dan jadi kegilaan masa ni potong gambar-gambar kek fondant ni dan kumpulkan dalam satu fail clear holder...ada masa je tengok dan dalam hati kata sapelah nak ajar.....sampai pernah telefon nama-nama chef dalam majalah tu...tapi macam mana pulak nak pergi...semuanya kat KL..akhirnya semua tu tersimpan je.....sampai hari ni ada lagi tersimpan potongan gambar kek fondant ni....Tapi nak dijadikan permulaan...pada satu hari beli Majallah Saji...ada cerita pasal Cikgu Yun buat kek fondant...hari yang sama terus telefon dan buat pertemuan....seronoknya rasa hati...Tuhan je yang tahu   Cikgu Yun sudi nak ajar dan rumahnya pun di Ipoh juga masa tu...tak tanya lagi bayaran...rupanya kena bayar RM1200.00..terdiam kejap..tapi nak belajar punya pasal..kumpul duit ...belajar juga...sampai sekarang....SAG masih teruskan buat kek dan bunga gula ni dengan macam-macam penambahbaikan...dan kali terakhir belajar bersugar craft ni dengan Chef Shahril  di KL.                                                                                                                                      Tu la..bila berkemas bekas-bekas acuan ni...banyaknya alat...yang dari zaman mula-mula berminat dengan tepung, mentega, gula sampai hari ini banyak dah perubahannya...dek kerana minat yg masih ada..apa juga acuan baru yang keluar masih berminat lagi nak beli..tak tau sampai bila.....                                                                                                                                                                    Hari ni, dengan kecanggihan teknologi..mudahnya nak belajar, mudah juga nak memasarkan hasil, dan masak, buat kek, buat biskut dah boleh dijadikan pendapatan yg lumayan..yg penting rajin.                                                                                                               Sambil-sambil berkemas hari tu terdetik juga di hati...siapalah yg nak menyambung dan nak menggunakan semua alatan yg ada tu..harap-harapnya anak-anak dan menantu perempuan mak ada-adakan lah masa untuk mencuba semua ni...seronok masak ni...lebih-lebih lagi buat kek...mendeco kek...dan dinikmati oleh suami, anak-anak, kaum keluarga dan sahabat taulan.      

No comments:

Post a Comment