Ok..semak resepi (Ubah suai dari Nona Manis Pandan)...nak cepat sebenarnya nak ke Seminar pulak lepas ni.. Bahan A. 1 biji telur -- di blender 1/2 cwn gula halus* 1/2 cwn santan kotak* 1/2 cwn air* 1 cwn tepung gandum* tanda * campur semua..tapis dan campurkan telur yg di blend tadi dan ketepikan.
Bahan B 70 gm jagung yg dihiris blend dengan 1/2 cwn air dan tapis (agaknya boleh lebih sikit jagung tu} 1/2 cwn santan kotak 1/8 cwn air...(ditambah sbb adunan agak pekat) 1/4 cwn gula 1/4 cwn tepung jagung pewarna kuning sikit 1 sudu besar jagung yg di hiris nipis (boleh juga dilebihkan sikit lagi) ---Semua bahan ni dikacau..masak hingga pekat dan berkilat ..tutup api dan masukkan bahan A kacau rata
Bahan C 1/2 cawan santan kotak 1/2 cawan air 1 sudu besar (Metrik) tepung gandum ( 11 gm) / jangan ratakan tepung dalam sudu . 1/2 sudu teh garam ----kacau hingga agak pekat...sejukkan dulu. Cara Penuhkan 3/4 cawan lompang dengan adunan kuning dan picitkan adunan putih di tengahnya, buat sehingga habis dan kukus 8 ke 10 minit..biarkan sejuk..boleh keluarkan dari acuan. Acuan sapu sikit minyak/shortening. Sedapp.....ada rasa jagung nya dan bila tergigit hirisan jagung tu ..tambah sedap. Selamat mencuba. |
No comments:
Post a Comment