Monday, October 20, 2014

Jagung Nona Manis Indonesia ...... juga ada kat Meru Heights

Assalamualaikum...selamat pagi..Ahad lepas kita cuba-cuba buat Nona Manis jagung pulak...resepi yg sama macam Nona Manis Pandan....cantik kejadiannya...macam biasa sedap...ada rasa jagungnya...lembut ..lemak ..masinnya semua cukup.

Bila hati dah tergerak nak ke dapur tu...selalunya kita guna je bahan yg mana ada...untuk kuih ni....kita guna je jagung segar..caranya nanti kita bagi tau...

Ok..semak resepi (Ubah suai dari Nona Manis Pandan)...nak cepat sebenarnya nak ke Seminar pulak lepas ni..
Bahan A.
1 biji telur -- di blender
1/2 cwn gula halus*
1/2 cwn santan kotak*
1/2 cwn air*
1 cwn tepung gandum*
tanda * campur semua..tapis dan campurkan telur yg di blend tadi dan ketepikan.

Bahan B
70 gm jagung yg dihiris blend dengan 1/2 cwn air dan tapis (agaknya boleh lebih sikit jagung tu}
1/2 cwn santan kotak
1/8 cwn air...(ditambah sbb adunan agak pekat)
1/4 cwn gula
1/4 cwn tepung jagung
pewarna kuning sikit
1 sudu besar jagung yg di hiris nipis (boleh juga dilebihkan sikit lagi)
---Semua bahan ni dikacau..masak hingga pekat dan berkilat ..tutup api dan masukkan bahan A kacau rata

Bahan C
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
1 sudu besar (Metrik) tepung gandum ( 11 gm) / jangan ratakan tepung dalam sudu .
1/2 sudu teh garam
----kacau hingga agak pekat...sejukkan dulu.
Cara
Penuhkan 3/4 cawan lompang dengan adunan kuning dan picitkan adunan putih di tengahnya, buat sehingga habis dan kukus 8 ke 10 minit..biarkan sejuk..boleh keluarkan dari acuan.
Acuan sapu sikit minyak/shortening.
Sedapp.....ada rasa jagung nya dan bila tergigit hirisan jagung tu ..tambah sedap.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment