Sunday, October 12, 2014

Pandan Nona Manis Indonesia... ada kat Meru Heights...

Assalamualaikum....hari ni serba tak kena...agaknya terperangkap dengan televisyen...tu la malas nak hadap tv...kalau dah mula hadap tv tu...kerja lain tak boleh nak buat.....dah hadap tv...pukul 10.30 pg baru nak gerak...ke Mydin...jalan-jalan pusing  pusing pukul 1.00 juga baru sampai rumah....bermalas-malas lagi tu...sempat tengok majalah...tidur lagi...dah petang baru teringat kat Nona Manis yang Angah pernah share dari Azlita MM...rasa macam terjaga dr mimpi terus bangun..salin resepi...terus ke dapur...santan pulak tak de...usaha pulak tu ..ambil tudung...cari kunci kereta terus pergi kedai...macam kilat menyiapkan kuih comel ni...senang je sebenarnya...Gambar 1 ni langkah  pertama..

Langkah 2...Picitkan intinya di tengah adunan hijau...buat sampai habis dan kukus ..Tadi kukus dalam 8 minit je..air dah sedia mendidih.

Biarkan sejuk...boleh keluarkan dari acuan. Memang tak sabar nak rasa.

Sedappp....bonda kata  'macam berbuka puasa pulak...lepas makan nasi ada kuih lagi'...ok kita tengok resepinya..
Sumber Resepi: dari Blog Azlita Masam Manis.-- tk puan.
Bahan A;
1 biji telur - blender
1/2 cawan gula halus*
1/2 cawan santan kotak*
1/2 cawan air*
1 cawan tepung gandum *
---yang bertanda * gaul rata dan tapis kemudian masukkan telur yg dah diblender tadi..sebatikan dan ketepikan dulu.
Bahan B;
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air daun pandan
1/4 cawan gula halus (bukan gula castor dan bukan juga gula kasar)
1/4 cawan tepung jagung
sikit pewarna hijau epal jika hijau daun pandan tak cukup cantik..tadi kita tambah setitik dua je..daun pandan kita mmg cantik hijaunya..walaupun guna dua helai.
----campur semua..tapis dan masak sampai berkilat dan pekat..tutup api dan tuang sambil kacau bahan A..sebatikan dan ketepikan dulu...
(Masukkan dalm bekas yang ada muncung nanti senang tuang dalam acuan)
Bahan C;
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam
----campur semua , tapis dan masak hingga pekat...sejukkan sikit ..masukkan dalam piping beg.
Cara;
1. Sapu acuan dengan sikit shortening.
2. Tuang aduan hijau 3/4 acuan
3. Picitkan adunan putih di tengah adunan hijau (hati-hati picit..biar bulat cantik di tengahnya)
4.Dah siap semua ..bolehlah kukus..air kukus didihkan dulu...8 minit dah cukup..boleh angkat dan sejukkan.
 
Sedap sangat....lembut macam kaswi tapi bukan kaswi....rasa manis ..harum daun pandan...dan lemak masin ..
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment