Sunday, September 21, 2014

Krim Cheese Butterscotch Frosting -- Kek Hazelnut n Walnut

Assalamualaikum...dah lama tak tayang kek..Sabtu kelmarin buat juga kek birthday untuk menantu...request dari kak ngah...tak pelah bila lagi nak buat kek kalau bukan masa-masa yang macam ni...kak ngah minta kek yang sedap...siap bg tau nak yang ada butterscotch tu...katanya ..mak pernah belajar dulu-dulu...tapi cari resepi dalam fail tak jumpa ..yang jumpa resepi Nutty Caramel..yg belajar tahun 2012...nak mudahkan cara cari je kat Mr. Google..banyaknya resepi kek ni...dan yg jadi pilihan SAG ialah resepi dari Masam Manis...Untuk kek ini SAG masih gunakan resepi sendiri..Kek Span tepung segera..caranya ikut je yg tertera pada bungkusan tu (Sponge Mix dari Merit ..Ipoh)..cuma gantikan minyak kepada butter yang dicairkan dan air diganti gengan susu segar. Untuk buat sebiji kek ni ada 7 step kena ikut...ok..kita ikut satu-satu..

1. Sediakan sebiji kek, saiz 8 in..terpulang nak kek span coklat atau span vanilla.
2.  Dah siap keknya...tunggu sejuk dan di belah kepada 3 bahagian.

3. Sediakan Kacang Karemel
    Apa-apa kacang..yang ada hari tu hanya kacang hazel dan walnut
    100 gm hazelnut
    100 gm walnut
     --- panggang dlu kacang ni..dan sejukkan
     80  gm gula perang
       2 sudu besar madu
     Cara: Cairkan gula dan campur madu..pastikan gula betul2 cair sebelum masukkan madu
              dah cair masukkan kacang kacau rata ..bila sejuk, kacang akan jadi keras dan boleh lah
              dicincang kasar..ketepikan dulu.

4. Sediakan Butterscotch untuk krim.
    115 gm mentega
    11/2 cawan gula perang
    1 cawan whipping cream
    Cara:
    Cairkan gula perang....dah cair tutup api..masukkan whipping cream kacau rata dan masukkan butter
    kacau rata..boleh buka api perlahan kacau sampai licin, berkilat dan sejukkan..
    

5. Sediakan Sos Butterscotch
     2/3 cawan gula perang
     70 gm mentega
     80 gm coklat putih
     1/2 cawan whipping cream
     Cara:
     Cairkan  gula...masukan whipping cream kacau rata..masukkan coklat putih, masukkan mentega
     kacau lagi sampai betul-betul cair..tak de apa-apa ketulan...
     Masa panas  akan cair sikit..dah sejuk akan jadi pekat.- ketepikan dulu.
    

6. Sediakan cream cheese butterscotch.
   325 gm mentega tanpa garam - lembutkan (putar dalam mangkuk lain)
   500 gm cheese - pukul hingga lembut dan berkrim (mangkuk lain)
    1/2 cawan gula ising
   Cara:
    Bila cheese dah lembut dan berkrim letakkan butter yg juga dah lembut tadi..gaul rata
    tambah gula ising
    masukkan butterscotch untuk krim tadi (no. 4)
    gaul rata..

7. Melapis Kek...wuuaaaa  dah tak larat nak menaip dah ni....
    Lapisan paling bawah..sapu dengan sos butterscotch..tabur kacang karemel atasnya, tutup dengan cream cheese (guna           piping bag)
    Ulangi untuk lapis kedua dan lapis ketiga
    Untuk lapis tiga...ratakan bahagian atasnya
    Kemaskan bahagian keliling kek.
    Tuangkan baki sos butterscotch..atau hias ikut kreativiti masing-masing...
    Sejukkan dulu sebelum di potong.

    Selamat mencuba....terima kasih pada penyumbang resepi,
                                 terima kasih pada Azlita Aziz Masam Manis..
   

    

No comments:

Post a Comment