Monday, September 15, 2014

Kuih Koci.... Manis..Lemak.. Masin

Assalamualaikum....ni cerita petang kelmarin, kuih minum petang pilihan dik Im....tak sangka pulak bila ditanya nak kuih apa..dik Im boleh teringin kuih koci...selera orang lama juga yg menarik hati...kita mmg suka buat kuih-kuih macam ni pun ..tak de masaalah..tepung pulut..kelapa..daun pisang semua ada....cumanya nak tambah tepung pulut hitam sikit..ada caranya macam mana kita sediakan...

Dah lama juga tak buat kuih koci..tapi kuih macam ni tak susah mana pun nak sediakan ..yang penting inti nya mesti sedap..kelapa muda sikit dan cukup manis..santan kat luar tu juga mesti cukup lemak masin nya...tak sedar habis tiga empat biji...

Yang jadi masaalah bila kuih-kuih macam ni tak de sukatan tertentu..ikut je banyak mana nak buat...Cara SAG;          

1. Sediakan inti kelapa manis.
    Cara;
     Masak gula merah/kabung campur sikit gula putih daun pandan yg disimpul dengan sikit air..biar larut dan tapis.
     (air jangan banyak sangat).Masukkan dalam kelapa parut tadi..masak hingga agak kering..campurkan juga 2 sudu tepung
    jagung - biar nampak kental sikit supaya mudah nak dibulat-bulatkan.
    Sejukkan dan bulat-bulatkan..ketepikan dulu..buat ikut berapa biji kuih yg dikehendaki..lebihan inti boleh simpan.
   
2. Kulitnya.
    Tepung pulut putih (ikut brp banyak yg dikehendaki)
     1/3 cawan beras pulut hitam ...basuh ..masukkan dalam blender dan kisar dengan sikit air..tapis airnya
     Gunakan air tepung beras  pulut hitam ni untuk gaulkan dengan tepung pulut tadi.
     (ni kes tak de tepung pulut hitam)- kita akan dapat warna yg sama jika kita guna tepung pulut hitam.
      Gaul/uli sampai tak melekat di jari
     Bulat-bulatkan besar sikit dari inti yg kita bulatkan awal tadi. Leperkan dan letak inti..bulatkan kembali...buat sampai
     habis. Panaskan air hingga mendidih dalam periuk  masukkan bebola tadi masak hingga timbul dan angkat.

3.Bahan salutnya.
   100 ml santan kotak
   1 cwn air
   2 sudu besar tepung beras
   1/2 sudu teh garam
-----masak semua bahan ni hingga pekat.
-----masukkan bebola pulut tadi  dan sudukan atas daun pisang..bolehlah dibungkus kemas...kukus sekejap...biar betul-betul sejuk dulu dapatkan rupa yg cantik...kalau tidak bahan salutnya akan nampak cair tapi ok je..rasa tetap sama.
Lain sikit dari kuih koci biasa...
Selamat mencuba untuk dapatkan kelainan. Terima kasih kepada penyumbang idea...tapi kita ubahsuaikan ikut kesesuaian sendiri.

No comments:

Post a Comment