Wednesday, September 17, 2014

Kek Pisang Coklat Urai

Assalamualaikum.....tayangan ulangan...kek pisang dan dah pernah letak dalam SAG..tiba-tiba je buat kek pisang ni.Tak de rancangan pun sebenarnya...Petang semalam masa balik dari sekolah Pak Sabri (Pekerja Pembersihan Sekolah) beri sesikat pisang mas yang dah masak ranum...dan mulut ni secara spontan je cakap...nanti saya buatkan kek pisang ..dan pagi tadi sampai ke sekolah terus je ke tempat rehat pekerja ..bagi sebekas kek pisang yang dah siap dipotong... 

Abaikan warna kek pisang yang tergelap ni...masa tunggu kek ni masak, tiba-tiba je Pengawal Keselamatan sekolah telepon..maklum itu..ini pasal sekolah..terima kasih Pak guard....walaupun tergelap sikit tapi masih cantik lagi..

kek pisang ni senang sangat nak buatnya...tak perlu mixer..blender..guna senduk kayu pun dah ok. Mata letih malam ni...kita terus semak bahannya.
Bahan
5 biji pisang mas (155 gm)
2 cwn tepung gandum (ros)*
1 st baking powder*
1/2 st soda bicabonat*
tanda * diayak bersama
3 biji telur B
1/2 cawan minyak jagung (malam tadi tak cukup minyak..kita tambah buttercup yang dicairkan)
1/2 cawan susu segar
1 cawan gula caster
Tambahan - jika suka
Coklat rice
esen pisang

Cara:
Pisang dilenyekkan dan ketepikan dulu.
Telur, minyak, susu dan gula digaul rata - guna whisk, atau senduk kayu pun boleh
Masukkan tepung dan pisang lenyek tadi..gaul rata
letak setitik/dua esen pisang jika suka., boleh juga tambah coklat rice jika suka.- gaul rata
Masukkan dalam loyang pembakar yg disapu sikit shortening, dan boleh lah dibakar..
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment