Sunday, September 14, 2014

Lompang Warna Warni....

Assalamulaikum...selamat petang...buat apa petang tadi,..ni kes tak de kerja lepas buat kek untuk si bongsu  nak buat pulak kuih lompang ni..saja nak try...selalu buat warna hijau pandan atau warna gula merah..ni kita tukar warna warni...rasa tetap sama..cuma warna je beza.

Masih ada rasa pandan, wangi pandan walaupun warna berbeza......

Resepi macam biasa...dah pernah letak kat SAG...tak de masalah nak taip semula..senang sangat. Bahan pun mudah dan tak banyak mana..cukuplah buat minum petang dua tiga orang. Macam mana nak dapatkan wangi dan rasa pandan asli..kena ikut cara SAG.
Bahan..
(Setengah dari resepi asal - menghasilkan 20 biji kuih lompang)
1/2 cawan gula
1 cawan air
1 helai daun pandan
---masak sampai mendidih, sampai keluar aroma pandan

11/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1 cawan air
1 sudu teh air kapur
----campur semua bahan, dan tuangkan air gula beserta daun pandan tadi (biar suam), kacau semua dan tapis.

Cara.
bahan yg ditapis ..bahagikan kpd berapa bahagian warna yg dikehendaki..masukkan dalam acuan kecil dan kukus api sederhana...dalam air kukusan juga masukkan beberapa helai daun pandan. SAG tak de masaalah daun pandan ni..sebab mmg banyak pokok pandan kat rumah..
kalau nak mudah titikkan setitik dua perisa pandan yang jernih..tapi jgn lebih..nanti rasanya tak berapa sedap.
bila masak sejukkan betul-betul sebelum di keluarkan dari acuan.
Makan ngan kelapa parut yg digaul dengan sikit garam.


Terima kasih penyumbang resepi asal.

No comments:

Post a Comment