Saturday, September 6, 2014

Kaswi Pandan....Resepi Azlita Aziz

Assalamualaikum...dah minum petang..lama dah menyimpan resepi dari Azlita ni...petang ni baru ada kesempatan..sebenarnya dah banyak resepi kaswi..ada macam-macam..cuma teringin pulak nak cuba yg ni.,lebih-lebih lagi bila tengok bahannya tak banyak..cuma secawan tepung je,

yang ni mmg warna pandan asli..tak tambah pewarna pun..

Cara yg sangat senang...cuma bg SAG boleh dikurangkan gulanya sikit..agak manis. Izinkan SAG turunkan resepi di sini untuk rujukan rakan lain yg teringin nak buat..
BAHAN;
2 cawan air pandan..terpulang pada daun pandan tu sendiri SAG guna 2 helai je..dah cukup hijau dan wangi.
1  cawan tepung gandum (SAG guna tepung ros)
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan sikit bg yg tak suka manis)
1sb tepung ubi
1 sb tepung beras
1 sk air kapur.
------semua bahan ni diblender....tapis..dan boleh lah di kukus..
SAG mmg suka kukus dalam bekas kecik ni sbb cepat masak 10 minit dah masak...biarkan sejuk, bolehlah dikeluarkan.
makan ngan kelapa parut putih yg diletak sikit garam.
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment