Friday, August 29, 2014

Cara Berlauk...

Assalamualaikum..maaf sangat-sangat...lambat letak resepi kat SAG pasal kuih ni....ramai pulak yg jenguk blog SAG bila gambar ni di tayang kat fb...nak bagi tau juga...hari Sabtu pagi 30hb tu bukan saja buat kuih ni..kita buat juga talam keladi 2 loyang..krim puff 150 biji..selesai buat kuih terus hantar ...panas-panas lagi kuihnya...lepas tu terus kemas beg..kita ke Shah Alam..hantar Dik Lia dan 31hbnya pulak hadir majlis perkahwinan anak besan.

Balik dr Shah Alam ke Kelantan pulak...tengok pelajar yang berjaya mewakili Perak ke peringkat kebangsaan...alhamdulillah berjaya juga menggondol anugerah Lagu Terbaik Kebangsaan -- tahniah anak-anak dan guru-guru pembimbing...memang kerja tak habis-habis...Rabu malam sampai rumah..Khamis pagi kena hadir taklimat...Khamis jam 1.15 th kena bg taklimat pulak....sakitnya kepala...petang rehat jap..malam siapkan pulak kek coklat cheese 2 biji..ambil paginya...ingatkan Jumaat boleh rehat..dapat call pulak nak kek lapis pandan dua biji..buat juga sbb tak tergamak nak hampakan permintaan kawan-kawan...Sabtu hari ni ..alhamdulillah rehat panjang.

Panjang pulak membebel...tentu ada yg perasan ada dua bentuk kuih cara berlauk ni...yang atas tu dah cukup seratus biji...masih ada lebihan tepung SAG guna  pulak acuan cermai ni...nak tengok jadi cantik tak...tapi alhamdulillah cantik kejadiannya...cuma acuan cermai ni acuan tembaga..agak susah juga... lambat nak keluarkan kuih yg dah masak dari acuan. ..kalau buat sikit tak pe..

Ok...kita tengok resepi...resepi ambil dari blog kawan-kawan ..nak cepat pagi tu..tak teringat nak salin dari blog siapa...minta izin letak di sini yer...disebabkan buat dalam kuantiti yg besar jadi sukatannya dah digandakan...ini pun tak de catatan..tapi ingat je....
Bahan.
7 cawan tepung gandum
11/2 cawan santan pekat
7 cawan air
11/2 sudu teh garam
sikit pewarna kuning - warna lemon yellow
2 biji telur (saiz kecik)
----semua bahan ni diblender dan tapis.

Untuk inti
1 paket daging cincang
2 biji bawang besar didadu
untuk tumis
bawang merah
bawang putih
halia
daun kari
4 sekawan.
rempah kari daging
nak bagi tau juga...kita tak de sukatan khas...main agak-agak je.../maaf ye
tumis macam biasa...macam kita buat kari tu..masak sampai kering dan rasa garamnya.
sejukkan inti..dan boleh lah buat macam biasa..kuih cara.
Bahan hiasan;
bawang goreng
daun sop..daun bawang, cili merah.
Cara;
panaskan acuan yang telah disapu sikit minyak, tuangkan adunan tepung jangan penuh sangat, masukkan inti, dan tabur bahan hiasan..tutup acuan dengan tutup periuk..api  kecik je...boleh diangkat bila betul masak...
Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment