Saturday, August 23, 2014

Kasui Gandum....lembut meliut-liut

Assalamualaikum...selamat pagi...memang tak de mood pagi ni...pagi-pagi dah menung ..renung luar rumah...ingat Aariz berholiday nun kat Langkawi...ingat Afif  kat Melaka...intai-intai fb nampak pulak ada member tayang gambar ikut cruise Ustaz Kazim..ingat pulak Angah...nak ke Penang ..Langkawi n Phuket....apa-apa pun selamat berholiday semua...semoga selamat pergi dan kembali.

Bagi kita yang cuti kat rumah ni....tak de lain ingat nak buat sarapan je...ingat nak buat kuih yang senang-senang tak remeh temeh...tu yg jadi kuih kaswi ni...jadi le...tapi pagi ni mmg terasa lapang sangat ..kalau selalu tu tuang je dalam loyang ...kukus dan tunggu masak, tapi pagi ni boleh letak dalam acuan kecik-kecik lagi...sebenarnya buat macam ni lebih mudah....masak pun cepat...tak risau lembek tengah loyang.

Ni sebenarnya kuih-kuih ulangan..maknanya resepinya dah pernah letak kat SAG...kalau yg berhajat nak buat cari ye..atau google je  Kasui Tepung Gandum.Memang sedap.
Tak sampai hati pulak....ok kita taipkan resepinya...
Bahan;
3 cwn air
3/4 cwn gula merah (sukatan asal 1 cwn)

3/4 cwn gula pasir (sukatan asal 1 cwn)
1 helai daun pandan
Masak sampai mendidih 
2 cwn tepung gandum    
1/2 cwn tepung ubi
sikit air kapur
2 cwn air
Cara; dua cwn air tuang dalam tepung-tepung tadi kacau rata, masukkan air gula panas dan kacau ..tapis..bolehlah dikukus..
Tunggu betul-betul sejuk baru dipotong...sedap makan ngan kelapa parut putih dan muda sikit.

No comments:

Post a Comment