Monday, August 11, 2014

Yong Tau Foo - Mari buat sendiri kuahnya.

Assalamualaikum...rezeki berbuka puasa petang tadi....buat sendiri ye kuahnya...memang sedap. Tiba-tiba teringin nak makan YTF...agaknya selalu sangat gambar-gambar YTF di upload kat fb.... tu yg buat kita teringin...nak beli kat pasar malam...itu le yang malas...lebih mudah buat sendiri dari bersesak kat pasar malam..lagi pun bahan nak buat kuahnya semua ada kat dapur...

untuk bahan utamanya..segala fish ball...crab stick... tauhu...kangkung.....dan lain-lain tu senang je...pilih je kat Mydin tu memang banyak pilihan, dan kebetulan tadi  kita ke Mydin beli barang-barang dapur....belilah serba sedikit....itu pun bila campur semua jadi banyak...tadi tak letak sotong kembang....

Untuk kuahnya...bukanlah resepi rahsia...sebab kita pun ambil dari resepi yag dikongsi oleh rakan fb...Cumanya tadi sbb buat sikit,, kita buat separuh je dari sukatan asal.Terima kasih Shamila Amila yg berkongsi resepi dari rakannya....tapi tak ingat pulak nama rakannya tu...mata dah berat sangat ni...dan catatan resepi kuah ni pun kat dapur..jadi kita tangguh dulu ye..esok in sya allah kita sambung...
Assalamualaikum jumpa lagi pagi ni 13.8.2014..janji nak kongsi resepi kuah YTF
BAHAN kUAH HITAM
1 sb taucu
1 sb tepung jagung
1 sb tepung gandum
11/2 sb kicap pekat
11/2 sb sos tiram
2 sb gula
11/2 cawan air
Cara:
Blender taucu dan air, tapis ...campurkan dengan semua bahan lain dan masak hingga mendidih,
perisakan dengan garam...sesuaikan rasa manis..masinnya.

KUAH MERAH
1/2 cawan kacang tanah goreng - dan ditumbuk untuk tabur

2 ulas bawang putih
3 sb cili blend
-----tumis dengan sikit minyak sampai garing - bukan hangit ye
masukkan 11/2 cawan air dan tapis - supaya nampak cantik kuah tu nanti tak de habuk cili
(ni cara saya buat...tak de sebut pun dalam resepi asal)
1/2 sb tepung gandum
1/2 sb tepung jagung
2 sb gula
sedikit garam.
------masukkan tepung-tepung ni dan gula kacau atas api hingga hingga mendidih rasa manis dan masinnya.. Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
Terima kasih kepada penyumbang resepi asal dan minta maaf resepinya dah saya kecilkan sukatannya. Cukup untuk keluarga kecil saya.


No comments:

Post a Comment