Saturday, August 9, 2014

Pengat Labu Bersagu..

Assalamualaikum.....ni cerita tertangguh, ..rezeki berbuka puasa 11 Syawal hari tu..tak terfikir pun nak buat pengat ni...cuma macam biasa balik dari pejabat singgah kedai beli barang keperluan....terpandang pulak banyaknya labu kat kedai tu...terus beli ....cadangnya nak simpan dulu...tapi sampai rumah lain pulak jadinya....

Pernah diberi jiran pengat dari labu..memang sedap....tu yg nak buat...sebab pada kita labu ni dibuat sayur je...tapi bila dah buat sendiri ..rasa macam tak lalu pula nak makan...agaknya labu ni teksturnya kasar..yang diberi jiran tu sedap... halus mulus je labunya...

Kepada penggemar pengat labu...nak buat nya tak susah, kupas labu..potong kecik dan kukus...santan dimasak bersama gula, daun pandan , segenggam sagu..dan sikit garam..masak sampai mendidih...bila labu dah lembut masukkan dalam santan tadi...kacau lagi dan rasa manis masinnya. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment