Saturday, January 2, 2016

Hummingbird...Kek Birthday Mama

Assalamualaikum....selamat pagi. Kelmarin meraikan birthday mama dengan kek Humming Bird ni...special sangat kata dema...tapi memang sedap. Sebenarnya rasa bersalah pulak bila pagi-pagi dah wish birthday mama dengan hantar gambar kek je.  Mama tanya "tak de kek betoii ke"...terus terkedu sekejap...fikir kek apa nak buat...teringat pula kata Linda.."la ni tak lengkap buat kuih berasaskan pisang kalau tak dak kek burung ni...."ok lah...tapi pisang mmg tak de kat rumah , beli pisang dulu.
Cari resepi...dan rujukan paling senang Azlita Masam Manis...terima kasih Azlita...dan Alhamdulillah semua bahan ada..lebih bahan buat kek karet dulu. bahan baru yang dibeli hanya pisang dan cheese je.
Memang ikut sebiji sebiji macam tunjuk ajar Azlita...alhamdulillah menjadi cantik...cuma kacang pecan tu tak de..jadi kita letak 100gm walnut. 

cara buatnya senang...bakar pun senang...kalau sape buat rasanya mesti jadilahh...senangnya cakap ye...

Dah siap nak hantar ke rumah mama     Tapi finishingnya tak sama la macam sentuhan Azlita Masam Manis tu..jauh panggang dari api...kita buat cara kita..cuma karemal tu tak jadi ...macam cair pulak..masih boleh dibaiki lagi in sya Allah.

Tak sabar-sabar nak suruh mama potong...nak tengok hasil dalam tu...Waaaa puas hati betolll..

Rasanya...memang sedap...tak pula rasa kek pisang walaupun bahan utamanya pisang 400 gm. kena pula dengan krim cheese lagi sedap...
Resepi - minta izin dari Azlita nak kongsi pula di sini.(Tk Azlita)
100 gm walnut - panggang dan cincang kasar (walnut je ada-- kalau ada pecan pun boleh)
390 gm tepung gandum*
1 sudu teh baking soda*
1/2 sudu teh garam halus*
1 sudu teh serbuk cinamon*
* campur dan ayak - letak tepi
227 gm nanas dlm tin - potong dadu kecik2 (tak perlu perah airnya)
400 gm pisang yg betul2 masak - dilecek halus
3 biji telur A*
180 gm minyak jagung*
1 sudu teh vanila*
*pukul /gaul guna whisk je -- sampai rata campurkan dengan
300 gm gula caster
-----lepas tu campur lah nanas, pisang, tepung yg ayak tadi. dan kekacang...gaul rata, Bakar dalam tin bulat 8" dua bekas.
bakar dalam 40 minit. Sejukkan dan belah dua untuk dapatkan 4 keping.
Utk Cream Cheese
300 gm cream cheese
120 gm gula ising - dua bahan ni putar hingga gebu dan tambah
60 gm butter dan 2 sudu teh lemon paste putar lagi hingga gebu dan kembang.
Nampak macam tak cukup nak salut kek ni..jadi kita tambah dengan 1 cawan whipping cream yg telag dipukul kembang.
gaul perlahan dengan bahan cream cheese tadi hingga rata. Bolehlah mula decorate kek tu..ikutlah cira rasa masing-masing..
Buat karemel masih tak berapa jadi...kena study dulu baru boleh kongsi.
ok...selamat mencuba..kalau beli sangat mahal ni...kita jimat-jimat mari buat sendiri.




No comments:

Post a Comment