Saturday, January 2, 2016

Ulat Bulu...Kuih Ulat Bulu

Assalamualaikum....dah malam baru dapat menaip entry untuk kuih sarapan pagi tadi. Ada yang dengar nama pun dah geli inikan pula dijadikan nama bagi kuih yang sedap ni. Kita pun geli geleman juga bila dengar ulat bulu...belum tengok yang hidupnya lagi...Tapi kuatkan hati nak juga buat kuih ni. Lebih buatkan hati nak buat sangat sebab Dik Lia sekarang ni sedang bercuti di rumah mertuanya di Macang, Dan kita pula terbanyang-bayang...terasa-rasa keenakan kuih ni bila pertama kali makan masa menginap di home stay di sana masa menghantar Dik Lia bertandang ke Macang.. Diusahakan juga buat intinya....pergi market pagi-pagi beli tepung pulut..sebab sangat yakin bukan susah sangat nak buat...macam buat kuih buah melaka je.....dan akhirnya memang menjadi....
Memang tak susah nak buat. Langkah pertama siapkan intinya dulu. Kita buat intinya dengan gunakan kacang hijau..direbus..tambah gula..dan sedikit tepung ..kacau hingga pekat..sejukkan. Malam -malam dah sediakan inti ni..paginya dah betul-betul sejuk..memudahkan kerja kita nanti nak dibentukkan bulat memanjang..Untuk sukatan..mmg tak de sukatan ..buatlah ikut banyak mana kita nak...agak2 je...

Macam ye je ulat bulu....jangan pandang macam itu ulat...pandang dengan fikirkan itu adalah kuih...hahaha

Bahan Utk Kulitnya;
Masih tak de sukatan...tapi bahannya sikit je dan senang nak dapat...Tepung pulut..sesudu tepung gandum...air pandan yang dicampur sikit garam..gaulkan semua hingga tidak melekat dijari.Ambil sikit leperkan dan letakkan intinya. bentuklah bulat memanjang/lonjong. Buat sampai habis. Letakkan atas plastik yang ditabur tepung untuk elakkan tepung ni melekat. dah siap rebus dalam air mendidih..bila timbul..masaklah tepung tu..sedia untuk diangkat..toskan.

kalau kita gunakan air daun pandan...semasa merebus ni harum sangat bau pandannya.. Dah siap ditoskan golekkan atas kelapa parut yang agak muda..ambil putihnya sahaja , jangan lupa gaulkan dengan sikit  garam halus.  ok dah siap.
Ada sesiapa nak cuba buat ke...tak perlu tunggu puasa baru nak buat kuih2 ni..bila-bila teringin boleh je buat kena rajin je sikit.
ok..selamat mencuba..kuih tradisional Kelantan yang dicuba buat oleh orang Perak.

No comments:

Post a Comment