Monday, September 5, 2011

kek lapis asam hwa flake....





Assalammualaikum semua....apa khabar, alhamdulillah malam ni ada sikit tenaga nak up date kan blog ni...lama dah tak jumpa. Belum terlambat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Raya...dan selamat menjalani ibadah puasa di bulan Syawal pulak...semuga berpuasa di bulan Syawal ni dapat dijadikan budaya kita semua. Ni antara kek yang sempat dibuat hari raya hari tu...,anak-anak minta buatkan dah lama tak rasa kata depa....bukan susah nak buat, tapi kek ni selalu disediakan di saat akhir....tau-tau je la...bila di akhir-akhir tu mmg banyak kerja lain...tu yang tertinggal nak buat...walaupun bahan-bahan sllnya dah disediakan awal-awal lagi. yang jadi masalah cuma nak susun asam tu je...nak letak asam yang saiz besar..tak sedap kata depa....jadi kita guna asam yang kecik je....ok kita tengok bahan-bahannya;
Bahan;
1 biji butter
190 gm gula
220 gm biskut cream crackers - dikisar halus
5 biji telur saiz B
3 paket asam (1paket ada 10 gulung)
2 sudu teh baking powder - gaul rata dgn biskut yg telah dikisar tadi.
Cara;
1. Gula dan butter diputar sampai kembang.
2. Masukkan telur satu persatu - putar rata setiap kali masukkan telur
3. Masukkan biskut yg telah dikisar - gaul rata
4. Bahagi kepada 4 bahagian
5. Panaskan kukusan....lapikkan acuan dengan kertas plastik yang  nipis.
6. Buat lapisan pertama...kukus sampai masak, angkat dan lapiskan dengan asam hwa flake tadi.
7. lapiskan dengan bahagian kedua....kukus lagi dan ulang no.6. Buat hingga habis semuanya.
+ pastikan kek betul-betul masak sebelum aturkan asamnya.

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment