Friday, April 19, 2013

banana cashew nut muffin.

Assalammualaikum semua....lama tak bersiaran...seminggu bekursus nun kat IAB Genting, balik  lepas tu persiapan untuk majlis sekolah pulak..., mmg tak berasap dapur...rindu sangat..

Semalam cuti hari keputeraan Sultan Perak....hari mencuci..memasak ..petangnya  baru sempat buat mufin ni., Teksturnya lembut..Harum bau pisangnya. Sedap makan masa panas-panas suam  untuk minum petang...dah sejuk pun masih lembut lagi.

Macam biasa...buat muffin ni tak susah....Pidah kata macam buat cekodok..mentang-mentang le sekali buat menjadi..happy sangat dia...hari-hari buat mufin bawa ke sekolah...tk Pidah selalu mencuba resepi dalam SAG ni. Nanti boleh cuba yang ni pulak. Minta maaf dah tak ingat dari mana ambik resepinya, minta izin kongsi kat SAG.
Bahan:
1 genggam gajus - panggang dan cincang kasar, lebih pun tak pe
70 gm butter - cairkan
1/2 cawan pisang - dilecek kasar
1 cawan tepung gandum *
1 sk b/powder *
1/4 sk s/bicabonat* - bahan * diayak 2 atau 3 kali
2 sudu makan susu segar (apa-apa susu pun tak pe)
1/2 cawan gula perang
1 biji telur
Cara:
gula dan telur kacau rata, campurkan butter cair, kacau rata lagi, masukkan tepung yg dah diayak tadi, akhir sekali masukkan gajus , pisang dan dua sudu susu tadi.

ok...selamat mencuba. (mungkin lagi harum bau pisang kalau dititikkan setitik esen pisang).
Resepi ni hanya dapat 6 atau tujuh biji je ye...kalau nak banyak boleh doublekan resepinya. Tk mengikuti blog SAG.


1 comment:

  1. Assalamualaikum Siti,
    bestnya bila Pidah kata buat muffin macam buat cekodok... mest tgebu2 hsil muffinnya ye... muffin pisang memang sedap sangat... harum baunya lagilah kalau bubuh essen pisang sikit.

    ReplyDelete