Macaron ni bukan tak jadi seratus peratus...tapi kejadiannya tak cantik,...tak nipis macam macaron kat kedai tu...tak licin..ada tocang pulak...tapi masih ada kakinya....rasanya pun ada..rangup di luar dan rasa chewy/kenyal di dalam tu ada....ni la sebabnya rasa nak cuba lagi dan lagi...resepi? tengok je kat blog Masam Manis Azlita Aziz...siap ada step by step lagi.
Tapi SAG letakkan juga di sini cara SAG buat petang tadi (bahan dan sukatan dari Azlita Masam Manis)
80 gm serbuk badam
140 gm gula icing
---bahan ni diayak dan ketepikan
80 gm putih telur - putar sambil tu masukkan
65 gm gula castor sikit-sikit - sampai keadaan bertanduk
bila putih telur dah cukup kembang..masukkan campuran badam dan gula tadi. gaul rata. masukkan dalam piping bag picit adunan ikut sais yg dikehendaki...keringkan dulu (usik dengan jari tak melekat)..dulang pembakar alas dengan kertas baking mat - bolehlah bakar...sejukkan dan letak filling nya...harap rujuk juga blog macaron expert ye... |
No comments:
Post a Comment