Sunday, October 6, 2013

macaron.....kena cuba sampai jadi

Assalamualaikum.....petang tadi selesai buat tart nanas...terajin pulak nak buat macaron ni....cari bahan ada pulak tu...ini rasanya dah kali ketiga mencuba..tak mau juga jadi macam macaron yang Ita Masam Manis buat...cantik ..licin..dan sungguh menggoda..

Macaron ni bukan tak jadi seratus peratus...tapi kejadiannya tak cantik,...tak nipis macam macaron kat kedai tu...tak licin..ada tocang pulak...tapi masih ada kakinya....rasanya pun ada..rangup di luar dan rasa chewy/kenyal di dalam tu ada....ni la sebabnya rasa nak cuba lagi dan lagi...resepi? tengok je kat blog Masam Manis Azlita Aziz...siap ada step by step lagi.

Tapi SAG letakkan juga di sini cara SAG buat petang tadi (bahan dan sukatan dari Azlita Masam Manis)
80 gm serbuk badam
140 gm gula icing
---bahan ni diayak dan ketepikan

80 gm putih telur - putar sambil tu  masukkan
65 gm gula castor sikit-sikit - sampai keadaan bertanduk

bila putih telur dah cukup kembang..masukkan campuran badam dan gula tadi. gaul rata. masukkan dalam piping bag picit adunan ikut sais yg dikehendaki...keringkan dulu (usik dengan jari tak melekat)..dulang pembakar alas dengan kertas baking mat - bolehlah bakar...sejukkan dan letak filling nya...harap rujuk juga blog macaron expert ye...

No comments:

Post a Comment