Tuesday, March 11, 2014

1hb Mac.....Hanya Roti Arab Cicah Kari Ayam.

Assalamualaikum........dah berderet gambar masakan ..makanan yang belum sempat nak update kat blog kesayangan ni...malas nak cakap...semua pun tahu SAG bukan full time dengan semua ni ..tapi masak bila ada masa dan bila ada mood je..juga bila ada tempahan dari kawan-kawan...kalau ada tempahan mmg jarang ditolak suka sangat dan masa tu tak de konsep letih atau penat pulak...

Yang ni.....Roti Arab..dah lama sangat buat 1hb Mac yang lepas....hari tu hari Sabtu ...kebetulan hari lahir kita...bangun pagi ..dok menung-menung dulu nak buat apa ye...hari special ni...dan kebetulan memang mood meroti sepanjang minggu tu....selak-selak majalah-majalah lama, jumpa pula roti arab ni...tengok bahan kat dapur semua ada...buka peti ais..ayam semua ada...boleh lah buat roti arab cicah kari ayam ni.......yang dua gambar 1 dan gambar 2 di atas tu roti arab versi goreng...mmg sedap cicah ngan kari ayam...

Yang ni pulak roti arab versi bakar...apa-apa pun..bakar ke , goreng ke , dua-dua pun sedap lebih-lebih lagi kari ayam yang kaw ni....nak cerita juga dalam kata semua bahan ada tu...rupa-rupanya cari santan nak buat kari tak de pulak....yang ada susu cair...letak je susu cair sikit...kari ayam tetap jadi dengan tak menjejaskan rasanya...sedap macam biasa.... 

Yang boleh buat bakar, goreng tu sbb adunannya agak banyak juga bila nak banding dengan orang yg nak makan roti arab ni..bila adunan dah siap...ditimbang dan dibahagi kepada 12 bahagian masih boleh dapat lebih kurang 37 atau 38 gm setiap sebiji..Sebenarnya nak ucapkan terima kasih kepada penyumbang resepi ni....yg  SAG ambil dari Majalah Saji Oktober 2009..mari cuba pula...
Bahan
250 gm tepung roti
25 gm gula halus (kurangkan ke 20 sbb guna susu pekat)
25 rm lemak sayuran (tak de kat dapur - SAG tukar kpd buttercup)
8 gm yis (SAG letak 5 gm je)
5 gm pelembut ruti (SAG letak 1/2 sudu teh)
25 gm susu tepung (tak letak - ganti ngan susu pekat)
125 ml air sejuk campur ngan susu pekat.
sikit garam

Cara;
Adunkan semua bahan hingga kenyal, rehatkan 10 minit.
bahagikan doh  ikut bilangan yg dikehendaki - leperkan sikit - rehatkan sekali lagi hingga kembang
kemudian bolehlah dibakar atau digoreng.

Selamat mencuba...
1 hb Mac tengahari pergi ke kenduri kawin rumah kawan lama, petangnya anak sulung balik dan malamnya dibawa ke Impiana Hotel sambut birthday maknya...terima kasih abang (merujuk pada anak sulung) dan pada semua anak-anak mak., anak menantu mak....
doakan mak sihat sentiasa...sebab sihat ni penting...kalau sihat hati jadi seronok...nak buat apa pun senang..nak jalan mana pun boleh...doakan mak juga dipermudahkan segala urusan dalam menjalankan tugas...dah sampai ke penghujung karier ni ......kesabaran mak masih juga sekali sekala diuji....tapi mak masih kuat hadapi tu semua.. ...alhamdulillah..jangan lupa juga doakan mak dimurahkan rezeki dan sendiasa dalam redha dan lindungan Allah.Aamiin.


 

No comments:

Post a Comment