Monday, March 17, 2014

Bahulu Cermai Bahulu Ikan Tradisional

Assalamualaikum semua....pagi,   ni di rumah anak kat Shah Alam...sementara nak memulakan pagi ni....ambik masa sikit mengupdate SAG...gambar lama yg belum dicatatkan  ceritanya...Bahulu Cermai...

Ahad minggu lepas buat bahulu ni...sebabnya dah terbau-bau kuih bahulu , Sabtu petang tu ke Mydin Mall..selalunya disambut dengan harum bau bahulu tapi dah lama dah tempat bahulu depan Mydin tu  tak de...teringin le pulak nak makan bahulu panas...

Ambik keputusan buat sendiri je la...tanya mak cik google...semua bahan dan acuan ada. Sebenarnya masa bonda sihat dulu..kuih bahulu ni kita ramai-ramai buat sendiri...guna api arang campur sabut...sampai pedih mata......kat dapur jangan cakap penuh habuk hitam ..debu dari sabut yg beterbangan bila setiap kali adunan dibakar apinya kena kipas...tapi tu la nostalgia buat bahulu guna api sabut....walaupun susah buatnya tapi sekali buat satu pasu telur dan gulanya dienjut...tak de mixer yang tolong...semuanya guna tenaga tangan....kita la orang kuatnya dan bonda selalunya tukang jaga kepekatan adunan sebab tepung letak sikit-sikit dalam adunan telur.......kuihnya menjadi cantik dan sedap sangat...memang teringin nak rasa bahulu yg dibakar api sabut ni...sekarang ni semua senang..telur dan gula putar je guna kelajuan maximum..tepung campur sekali semua...gaul rata dan dah boleh bakar...guna oven je...senang  sangat...

Senang macam mana pun cara buatannya, tapi kalau tak dicuba..tak menjadi juga.....kepada yang nak cuba kuih tradisional ni ..nanti SAG letakkan resepinya...sekarang tak perlu tunggu hari raya nak buat bahulu..bila-bila pun boleh...bahan pun mudah je...dan nak buat pun memang senang...hasilnya nak makan sendiri tu boleh laa. Cumanya bonda kata kuih bahulu ni tak ringan..katanya lagi tepung, gula perlu dijemur sampai kering ..telurnya kena telur yang segar....oklah kita semak resepi,
Bahan
5 biji telur (A atau AA dan pastikan telur baru/segar)
200 gm gula kasar - dijemur
putar dua bahan ni dengan kelajuan maximum hingga kembang dan likat
200 gm tepung gandum - dijemur
campurkan tepung ke adunan telur yang dah kembang tadi - kaup balikkan saja, tapi biar rata.
Acuan dipanaskan dahulu dan disapu sikit minyak...bila dah panas, masukkan adunan dan masukkan dalam oven....bakar hingga kekuningan....bila dah cantik kuningnya angkat...ermm sedapnya makan masa suam-suam panas. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment