Saturday, March 22, 2014

Roti Gula ...Gebu n Lembut

Assalamualaikum semua......meroti lagi pagi tadi..buat untuk cucu sorang ni..untuk yang lain-lain SAG buatkan nasi lemak, sambal ikan bilis..telur rebus dan ulam timun...buat sarapan untuk mummy dan daddy Afif yang akan ke Taiping ada kenduri kawin kawan nya...tapi bagi SAG ..roti ni sedap juga dimakan dengan sambal ikan bilis nasi lemak..

Cantik sangat kejadian roti ni ...buat macam biasa je..tepung pun hanya guna tepung gandum ros..stok tepung roti semua dah habis...cumanya bila dah sll buat kita nampak macam mana dikatakan licin dan kenyal tu..jadi kalau sekali dua buat tak jadi atau keras jangan salahkan resepi....dah petang pun sekarang ni..baki yang ada tu masih lembut......

Resepi ni hanya guna adunan asas buat roti...dan ditabur gula di atas bun tu....sesuailah untuk dimakan cucu yg tak suka makan nasi ni. Resepi rasanya dah pernah letak ..tapi SAG letakkan sekali lagi....tapi gunakan bahan yg ada kat dapur pagi tadi
Bahan,
250 gm tepung roti ( pagi tadi guna tepung ros je)
50 gm gula kasar
15 gm susu tepung
5 gm yis mauripan
1/2 st bread softener
1/2 st garam halus
40 gm shortening (shortening for bread n pau)- bukan shortening yg sapu dulang biskut ye...
125 gm air ( malas nak guna ml - timbang je)
Cara;
Campur semua bahan, mula-mula dengan speed yg perlahan...masa ni boleh nampak dah samaada airnya cukup ke tak... masa SAG adun ni nampak macam kering sangat, jadi kita tambah sesudu dua air lagi..mungkin sbb guna tepung gandum biasa ..atau sbb airnya ditimbang mungkin tak cukup agaknya....kat sinilah pengalaman tu penting...
Selepas satu dua minit ni lajukan speednya dan adun hingga licin dan kenyal...
Keluarkan dr mangkuk adunan dan rehatkan - tutup dengan kertas plastik, (20 minit)
Kemudian keluarkan anginnya dan potong ikut berapa bahagian yg dikehendaki...bentukkan..rehatkan lagi sehingga naik dua kali ganda..sapu dengan susu cair campur sikit telur...tabur gula dan bolehlah dibakar.

Tak susahkan...Selamat Mencuba.


No comments:

Post a Comment