Sunday, January 4, 2015

Bingka Pandan Tepung Gandum.

Assalamualaikum.....jom minum petang...lama tak masukkan cerita baru resepi baru...sibuk sesangat sepanjang November..dan December 2014...sibuk dengan tempahan, alhamdulillah apa pun sangat berharap tempahan menepati cita rasa..dan SAG mohom berbanyak maaf kalau ada terkurang dan sebagainya...Moga tahun 2015 ni rezeki bertambah baik.

Minggu ni memang tak de tempahan...sbb jadual asalnya nak Ke KL, tempahan terakhir hari tu pada hari Khamis 1.1.2015..hantar sebelum bergerak ke KL...dan pagi ni terasa lapang sangat, apa lagi mencari resepi mudah yg bahan-bahannya ada di dapur...bahannya kat semua dapur pun ada..buatnya pun tak susah. itu yang sambil-sambil masak tengahari pun siap..petang dah sejuk..elok sangat untuk minum petang.

Bingka/Bengkang tepung gandum pandan....tekstur lembut..manis sedang-sedang jer..memang sedap...dan SAG suka mencari bahagian tepi yang garing...warna hijau tu warna ori daun pandan ...tak tambah pewarna pun...dua helai dah cukup hijau..dan cukup harum...semerbak baunya..

Resepi??....terlebih dahulu nak ucapkan terima kasih pada penyumbang resepi asal....izinkan SAG sharekan di sini pulak,
Bahan;
2 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan gula pasir
1 cawan air pandan (dari 2 helai daun pandan)
3 cawan santan.(1 cawan santan pekat, 2 cawan santan cair )
1 biji telur  (asalnya 3 biji)...mmg tak suka bau telur...bukan sebab telur mahal sekarang ni.
2 sudu besar butter ( guna Daisy je)
1/2 sudu teh garam
Cara:
1. Masukkan tepung dan gula dalam satu bekas
2. pukul sikit telur--buangkan tali pusatnya, Campukan dalam air pandan dan santan
3. Campuran santan, air pandan dan telur masukkan dalam tepung..kacau guna whisk  sampai gula larut dan tepung tak bergentel..masukkan garam.
4. Tapis dalam periuk dan kacau sekejap atas api.
5. Tuangkan dalam acuan 7in x 7in...dan bakar hingga masak
6. Sebelum atasnya kering..taburkan bijan.
    Lama juga membakarnya...kalau nak garing atasnya SAG guna api atas sekejap.
    Selamat mencuba...bahan mudah..buat pun senang

No comments:

Post a Comment