Sunday, January 11, 2015

Karipap Apam...ada yang sebut Apam Karipap

Assalamualaikum......buat apa petang ni untuk minum petang.....kita suka sangat sebab berjaya buat Apam Karipap ni...lama betul menyimpan resepi bertahun rasanya...tiba-tiba je teringat nak buat....dan kebetulan juga sbb ada inti kelapa buat kuih pau pagi tadi...jangan jeles juga ye..pagi kuih lain...petang kuih lain....bukan selalu...sekali sekala je..itu pun sbb tak buat apa.....hujan pulak..lapar je perut.

Kulitnya lembut ada sikit2 macam apam balik tapi lagi lembut agaknya...sbb bila adunan letak atas kuali tu...kita tak tunggu garing..tapi cukup masak je dah boleh angkat...tu la boleh dikelim tepinya...intinya juga sedap...inti kelapa kuih pau pagi tadi di tambah kacang goreng tumbuk..itu mmg resepi asal. 

Kita terus je la tengok resepi ye....terima kasih pada penyumbang asal resepi ni..Blog Mamamimi dan dah juga dicuba oleh ramai geng-geng masak...cuma kita je yg selalu tertinggal.
Bahan;
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan susu segar
2 sb gula
1/2 sudu teh yis kering
secubit garam
cara: kacau semua bahan ni guna whisk hingga sebati...tapis  dan perap 1 jam
        selepas sejam tambah 1 sudu teh eno biru
        kacau rata dan hingga buih2nya mengecil
        - panaskan non stick pan, tuang sesenduk kecil adunan dan tunggu masak...tak perlu garing..angkat
        - letakkan inti dan picit tepinya dan kelim macam karipap
ATAU ..kalau ikut cara asal adunan yg siap dimasak diletakkan atas alat buat karipap dan di lipatkan...akan jadi macam karipap. Tapi kita ada satu saiz saja yg besar...jadi tak comel pula kuih nya.
INTI;
       - buat macam inti ketayap dan dicampur dengan kacang tanah yang digoreng dan ditumbuk kasar.
ok...Selamat mencuba.
Catatan:
           Boleh letak warna apa yg disukai, SAG suka hijau sbb boleh letakkan pandan paste
ada juga yg buat warna kuning atau dibuat corak batik...
Nak pesan juga....eno tu ada resepi yg letak 1/2 sudu teh je...tapi SAG letak 1 sudu teh.

No comments:

Post a Comment