Friday, July 8, 2011

cubaan buat macaroon



Assalammualaikum.......lama tak tulis kat sini. Tak rajin nak menaip kalau tak de benda baru nak cerita. Dua minggu tak ambik tempahan jadi sempat le mencuba buat macaroon...yang semua orang dok heboh nak rasa, nak buat dan nak jual. Dengar ceritanye mahal juga di jual kat KL tu...Nak cerita sket pasal buat benda ni....nampak senang, tapi rupanya banyak kerenah juga...walaupun nak buatnye tak susah. Gambar kat atas tu cubaan sy kali ke dua, yg pertama tak sanggup nak tayang...walaupun rasanya sedap (kata depa...), bila buat pertama kali tak berapa nak jdi mulalah kita buka mana2 blog yang ada macaroon, kat situ baru tau....yang putih telur tu kena diasingkan dr kuningnya dan disimpan dulu dalam peti ais ada yang kata 3 hari, 2 hari dan paling kurang 12 jam. Dan bila dah dibentuk atas traynya pula kena keringkan pula dgn suhu bilik 30 hingga 40 minit, ada juga yg kata hingga 1 setengah jam! atau hingga kering...tak melekat kat jari bila disentuh. Mmg cantik sangat kalau jadi elok, tambah pula dengan warna-warna yang menarik....saya akan cuba lagi...Ada macam2 resepi dr blog2 macaroon expert...cuba le...Tapi yang tak sedapnye ada org kata macaroon ni 'pemanis potong kaki'..., boleh jadi kencing manis dan tak sesuai juga utk org sakit gigi....disbbkan kemanisannya...kat sini sy bg resepi plg mudah yang sy dah cuba;
                             55 gm almond powder
                             100 gm gula icing
                              Campur kedua-duanya, ayak dan ketepikan dulu.

                              45 gm putih telur
                              15 gm gula castor
                               Putar putih telur sampai berbuih, tambah gula sikit-sikit smbil diputar lagi hingga 'bertanduk' tapi tidak kering.
Kemudian baru gaulkan serbok almond campur gula aising tadi, gaul rata....masuk dlm piping beg, dan picit saiz 20 sen atau 50 sen
Petua dah bg kat atas td. Maaf lah pada semua, sy buka pandai pun buat benda ni...cuma nak berkongsi....
Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment