Dan alhamdulillah....terbaca pasal talam suji ni....yang semua pun komen sedap....dan bahan pun semua ada kat dapur, pergi pasar pagi tadi cuma beli santan je.. dan lepas sarapan.....sebelum masak tengahari kita buat dulu talam ni...untuk minum petang..Sebelum share resepi minta izin dulu dr Home Sweet Home...resepinya kita ambik dari sana...yg HSH pula copy dari CMG. ..Terima kasih semua..ok kita semak resepi... Bahan lapisan bawah: 90 gm suji 225 ml air rendam 30 minit (terus rendam dalam periuk)
100 gm gula halus 1 biji telur 100 ml santan pekat 125 ml air sikit warna kuning vanila sikit semua bahan ni dicampur dan tapis dalam periuk suji tadi....kacau atas api sederhana...hingga agak pekat, dan kukus dalam tin 8 x 8 in beralas plastik 20 minit.
lapisan Atas 150 gm gula melaka 25 gm gula halus 250 ml air daun pandan (bahan ni masak dan sejukkan dan tapis) 75 gm tepung gandum 1 biji telur 125 ml santan pekat campur semua bahan , tapis dan kacau hingga naik wap...tuang atas lapisan bawah tadi dan kukus lagi 25 minit.Nota:gula merah yg kita guna tak berapa nak gelap ..kita tambah sikit coklat emulco nak dapatkan warna coklat...rasanya tak berubah pun . wahhh letihnya taip banyak ni......ok selamat mencuba. |
No comments:
Post a Comment