Assalammualaikum.......alhamdulillah hari ni macam-macam kerja dapat disiapkan......tart gulung 300 biji lebih....blossom pandan 100 biji lebih untuk mak long bawa ke masjid...dan termasuklah bunjut ni....ada kawan kita tu kata juadah berbuka SAG semuanya tradisional.....nak buat cam mana....itu je yg sesuai ngan tekak ni.......tapi hari ni kita try yang ni pulak....nak bagi tau kak ngah....kulit popia buat cam ni pun sedap juga.....dengan intinya yg sikit berbeza dari inti popia tu......resepi ni jumpa cara tak sengaja.....biasa le..sebelum tido ambik majalah ni baca...ambil majalah tu selak-selak...akhirnya...tido ngan majalah dan buku resepi berlambak atas katil......malam kelmarin dalam membelek-belek resepi biskut-biskut raya...terbekenan kat resepi ni....tu yg menjadi berbuka tadi......Resepi dr majallah Rasa 2009....tak de pulak nama chefnya....tapi minta izin juga nak share kat sini ye.... Bahan: kulit popia....kita guna yang besar dan potong 4...ketepikan. Intinya: 1 btg sosej - yg ni kita tambah..sbb ada dlam peti ais
2 btg jejari ketam 2 biji bebola ikan 2 biji bebola sotong - kita tak bubuh pun sbb x de 1/2 biji bawang besar 1/4 biji cili benggala sikit karet - yg ni kita tambah 2 ulas bawang putih - cincang untuk tumis semua bahan dipotong dadu halus daun bawang, daun sop serbuk perasa sikit Cara: tumis bawang putih....hingga berbau masukkan semua bahan- kacau hingga layu semua bahan - sejukkan inti ini..... letakkan inti atas kulit po[ia, bunjutkan dan ikat dengan daun pandan atau daun kunyit - bukan daun serai ye..... akhir sekali goreng hingga kekuningan....toskan minyak nye sedia untuk dihidangkan dengan sos kegemaran masing-masing. Selamat mencuba.
|
No comments:
Post a Comment