Wednesday, August 1, 2012

Talam sagu........ada yang sebut talam tokyo


Assalammualaikum................ini semua entry tertunggak.....tak berkesempatan nak up-date SAG....hari ni ada sikit masa terluang....rasa nak masukkan semua cerita.....juga berbuka ramadhan ke 9....permintaan dik hier/abg cik.....anak yg sorang ni mmg suka kuih orang tua.....tak pe lah...mak nya ikutkan je...bukan susah pun ..lagi pun boleh siapkan awal....tak perlu kalut-kalut nak buat masa dah dekat nak berbuka:   resepi dah banyak ada dalam blog masak kawan-kawan yang asalnya mungkin dari chef Asma....minta izin share kat sini pula....
Bahan Bawah (1/2 adunan sj...untuk loyang 7in x 7in)
30 gm sohon....rendam - lembut, potong pendek dan gaul dengan warna pilihan
150 gm sago kecil - basuh - rendam air separas sago - 10 - 15 minit
50 gm kelapa parut putih
1 tsp garam
50 ml santan pekat
150 ml air
Gaulkan semua ni....masukkan dalam loyang dan kukus 20 minit

Bahan Atas
135 gm gula halus
50 gm tepung kastad
200ml santan pekat
200ml air pandan
1 atau 2 biji telur
1/4 tsp garam
sikit warna hijau
Satukan semua bahn, tapis, masak hingga naik wap...dan tuang atas lapisan bawah tadi...kukus lagi 20 minit.
 Selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment