Tadi depa balik dah bekalkan sorang sebekas.....harap kawan-kawan dik LIa seronok di Ipoh....ambik rambutan juga...kebetulan rambutan pun dah kuning...tapi belum banyak lagi.... Panjang pulak cerita pasal chiffon dan Dik Lia...ok kita semak resepi chiffon pandan...lama dulu dah pernah ada cerita chiffon kat blog SAG tapi tak letak resepi kot.....dan dah banyak juga resepi kat blog kawan-kawan... Bahan dan Cara; 5 biji kuning telur 1/4 cawan santan pekat 1/4 cawan minyak masak 1/4 sudu teh warna hijau epal 1/4 sudu teh perisa pandan (jernih) kacau rata semua bahan ni dalam satu bekas .
100 gm tepung gandum 1/2 sudu teh baking powder Ayak dan ketepikan dulu
5 biji putih telur 150 gm gula kasar 1/4 sudu teh cream of tartar sikit garam semua ni dipukul hingga kembang - buat meringue
Cara Bila putih telur dah cukup kembang..masukkan tepung selang seli dengan campuran kuning telur tadi Kaup balikkan hingga rata., dan bolehlah dibakar..ikut kesesuaian oven masing-masing. SAG guna suhu 140 je dan bakar 25 minit dah cukup masak.... Catatan; tin acuan tak perlu disapu apa-apa bahan minyak panaskan oven dulu tin acuan pun panaskan dulu bila dah masak terbalikkan kek tadi dah sejuk...sisip keluar dengan pisau tajam n nipis
Resepi asal dalam sukatan cawan....tapi SAG tukarkan dalam gm sbb dapat sukatan yg lebih tepat. Selamt mencuba... in sya Allah jadi...jangan lupa baca bismillah.
|
No comments:
Post a Comment