Saturday, November 9, 2013

chiffon pandan.....

Assalamualaikum....selamat pagi semua....balik dari taklimat kelmarin sampai rumah dah lepas maghrib...sebab solat maghrib dulu kat rumah mama...agaknya dalam pukul lapan kot...sempat lagi buat chiffon ni sebiji...dah lama nak buat sejak balik dari rumah mummy Afif lagi sbb Angah beli acuan ni kat Bagus Shah Alam...sebelum bg resepi kat angah SAG kena cuba dulu...takut tersalah sukatan...

Tapi alhamdulillah....walaupun resepi tulisan tangan tu dah kelabu dalam buku ..masih boleh dibaca..dan hasilnya masih macam dulu.....SAG buat juga malam tadi sbb pagi ni ada ramai orang kat rumah....kawan-kawan dik Lia ada....habiskan masa cuti ke Bukit Merah dan pagi ni nak balik UM...macam biasa juga kuih-kuih ni sebagai desert je...menu utama tetap nasi lemak...sambal ikan bilis...dan telur rebus....biar selesa dalam perjalanan

Sambil-sambil makan tadi...tanya Dik LIa..ingat ke cerita chiffon ni...dik Lia angguk-angguk kepala je...cakap ingatttt....SAG bagi tau kat kawan-kawan dik Lia...masa dik Lia sekolah rendah dulu..dia jual kek ni...terdiam depa dengar..dik Lia kata jual 30sen sepotong...hahaha...saja suka-suka je....kumpul duit jualan ni sampai boleh beli microwave......tapi dik Lia sedih sbb microwave tu rosak masa SAG pegi kursus.....

Tadi depa balik dah bekalkan sorang sebekas.....harap kawan-kawan dik  LIa seronok di Ipoh....ambik rambutan juga...kebetulan rambutan pun dah kuning...tapi belum banyak lagi....
Panjang pulak cerita pasal chiffon dan Dik Lia...ok kita semak resepi chiffon pandan...lama dulu dah pernah ada cerita chiffon kat blog SAG tapi tak letak resepi kot.....dan dah banyak juga resepi kat blog kawan-kawan...
Bahan dan Cara;
5 biji kuning telur
1/4 cawan santan pekat
1/4 cawan minyak masak
1/4 sudu teh warna hijau epal
1/4 sudu teh perisa pandan (jernih)
kacau rata semua bahan ni dalam satu bekas .

100 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
Ayak dan ketepikan dulu

5 biji putih telur
150 gm gula kasar
1/4 sudu teh cream of tartar
sikit garam
semua ni dipukul hingga kembang - buat meringue

Cara
Bila putih telur dah cukup kembang..masukkan tepung selang seli dengan campuran kuning telur tadi
Kaup balikkan hingga rata., dan bolehlah dibakar..ikut kesesuaian oven masing-masing. SAG guna suhu 140 je dan bakar 25 minit dah cukup masak....
Catatan;
tin acuan tak perlu disapu apa-apa bahan minyak
panaskan oven dulu
tin acuan pun panaskan dulu
bila dah masak terbalikkan kek tadi
dah sejuk...sisip keluar dengan pisau tajam n nipis

Resepi asal dalam sukatan cawan....tapi SAG tukarkan dalam gm sbb dapat sukatan yg lebih tepat.
Selamt mencuba... in sya Allah jadi...jangan lupa baca bismillah.


No comments:

Post a Comment