Thursday, September 5, 2013

kek coklat lapis cheese

Assalamualaikum......bawa ke pejabat pagi ni...saja makan-makan..kek senang dan tak perlu banyak bahan untuk menyiapkannya...lagi pun memang  teringin lama dah nak buat kek coklat lapis cheese ..malam tadi baru berjaya disiapkan.

Minta maaf le ye..tangkap gambar ala kadar je....nak cepat..kalau beria-ria sangat nanti lambat pulak ke sekolah. Kek ni mmg sedap..lembut dan rasanya juga tak berapa manis..sedang-sedang je...cuma bagi SAG kalau lah nak buat lagi , mungkin resepi bagi kek coklatnya akan ditambah sebahagian lagi..sbb macam nipis je keknya..Resepi asal dari DTS terima kasih Che Mat..

Minggu ni juga tak de tempahan kek...tu yang ada masa nak mencuba kek-kek dari blog-blog masakan yang hebat-hebat ni...buat sekadar nak isi masa malam ...Ini gambar yang diambil kat sekolah tadi..dah habis separuh...kalau bawa kek..mesti ada yang bertanya resepi...jadi minta izin dari Che Mat untuk di share kat SAG.......
Bahan;
A.
1 cawan tepung gandum (SAG guna tepung rose)
3 sb serbuk koko
1 ct s/bicabonat
1/2 ct b/powder
semua bahan ni disatukan dan ayak - ketepikan dulu

B
2  biji telur A
1 cawan gula caster
1 ct vanila
secubit garam
semua bahan ni dipukul hingga kembang kemudian campurkan dengan

1/2 cawan susu cair (tak de dalam simpanan - SAG gunakan susu segar je)
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan air panas (takut nak letak air panas..SAG suamkan dulu air panas tadi)
-----mixer masih dengan kelajuan sederhana semasa bahan-bahan ni dimasukkan...
bila selesai masukkan bahan A...gaul rata dan bahagi 2 adunan tersebut.

Sediakan tin 8" x 8" lapik kertas..dan boleh kukus sebahagian kek tadi 15 - 20 minit. Sementara tu boleh sediakan untuk lapisan cheesenya.

250 gm krim cheese
60 gm gula
1 biji telur A
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar air
---krimkan semua bahan-bahan ni sampai kembang dan tak bergentel

Bila kek dah masak, lapiskan dengan adunan cheese ..kukus lagi 15 - 20 minit. Bila dah cukup masa lapiskan lagi dengan adunan kek coklat bahagian kedua, kukus 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Selamat mencuba bagi yang nak cuba hujung minggu ni.

1 comment: