Thursday, September 5, 2013
kek coklat lapis cheese
A.
1 cawan tepung gandum (SAG guna tepung rose)
3 sb serbuk koko
1 ct s/bicabonat
1/2 ct b/powder
semua bahan ni disatukan dan ayak - ketepikan dulu
B
2 biji telur A
1 cawan gula caster
1 ct vanila
secubit garam
semua bahan ni dipukul hingga kembang kemudian campurkan dengan
1/2 cawan susu cair (tak de dalam simpanan - SAG gunakan susu segar je)
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan air panas (takut nak letak air panas..SAG suamkan dulu air panas tadi)
-----mixer masih dengan kelajuan sederhana semasa bahan-bahan ni dimasukkan...
bila selesai masukkan bahan A...gaul rata dan bahagi 2 adunan tersebut.
Sediakan tin 8" x 8" lapik kertas..dan boleh kukus sebahagian kek tadi 15 - 20 minit. Sementara tu boleh sediakan untuk lapisan cheesenya.
250 gm krim cheese
60 gm gula
1 biji telur A
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar air
---krimkan semua bahan-bahan ni sampai kembang dan tak bergentel
Bila kek dah masak, lapiskan dengan adunan cheese ..kukus lagi 15 - 20 minit. Bila dah cukup masa lapiskan lagi dengan adunan kek coklat bahagian kedua, kukus 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Selamat mencuba bagi yang nak cuba hujung minggu ni.
Label:
Kek Coklat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kek ni memang sedap..senang ja mau buat kan..
ReplyDelete