Tuesday, September 17, 2013

kek sarang semut/lebah.....apa-apa pun boleh

Assalamualaikum......jumpa lagi kat selagiadagula...lama tak mengupdate, ni kek orang dulu-dulu, ada orang kata kek sarang semut..ada yg kata kek sarang lebah...apa-apa pun tak pe, janji sedap dan bila buat jadi sarang-sarang tu....dan sebenarnya dah lama sangat tak buat kek ni...tapi bila di tayang kat fb rakan-rakan, teringin pulak nak buat...

SAG memang ada resepi kek ni..tapi biasa le..bila nak buat ..cari...  mesti tak jumpa....bila hati dah teringin sangat nak buat, jadi terpaksa juga ambil resepi dari fb kengkawan hari tu. dan Alhamdulillah menjadi..tapi sekerat je jadinya...yang atasnya tak berapa nak ada lubang/sarangnya...tapi tak pe..rasa sedap...Hari tu sebenarnya juga  ada kawan-kawan Dik Lia datang..jadi buat untuk sarapan di samping buat bihun goreng....kalau nak cuba SAG kongsikan resepinya di sini;
Bahan.
250 gm gula
225 gm air
75 gm butter
     gula dicairkan, masukkan air, bila dah cair masukkan butter...biar sejuk../ buat gula hangus

125 gm tepng gandum
1 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh baking powder
    semua ni diayak dan ketepikan

4 biji telur dipukul hingga pekat dan gebu campurkan dengan
75 gm susu pekat - pukul lagi

bila adunan telur dah betul-betul kembang campurkan bahan yg diayak diselangselikan dengan air gula, kacau rata...masukkan dalam acuan yang disapu shortenig dan ditabur tepung. Untuk adunan ni SAG bakar je, tapi sebenarnya boleh juga dikukus. Terima kasih penyumbang resepi kat fb hari tu...asalnya dari Ziela Alias N9.

No comments:

Post a Comment