Assalammualaikum semua........alhamdulillah dah selamat berpuasa 5 hari hari ni.....dah selesai semua urusan...mata masih segar lagi ni boleh le mengadap blog ni.....Sebenarnya ini permintaan kak ngah.....nak kuih yg senang dibuat...rasanya ini le kuihnya....dah pukul 7 petang baru mula...sempat lagi siap sebelum berbuka....keluar rumah kejap ambil daun pisang buat kelongsong dan ambil daun kelapa kering kat tepi rumah nak buat kelip daun pisang tu...biasa le bila dah suntuk cari staple tak jumpa......bila ditayang gambar buah melaka kat fb tadi ada pula yang sedih ..teringat air tangan arwah ibu....sedihnya pula hati.....sabar ye puan Noraini......ok...jom kita tengok cara buatnya...mmg senang sangat...apa yg perlu hanya bahan-bahan mesti ada kat dapur:
bahan:
1. 1 cwn tepung pulut
2. air daun pandan - kalau tak de campurkan sedikit pandan paste dalam air, campur secubit dua garam.
gaul tepung ngan air ini...sampai tak lekit kat tangan..boleh dibulat-bulatkan
3. secukupnya gula kelapa/gula kabung/gula melaka - dipotong kecik untuk inti
4. sediakan juga kelapa parut putih yg telah digaul sikit garam
cara;
1. ambik sikit tepung tadi...leperkan , dan letakkan inti gula tadi dan tutup semula....buat sampai habis
2. sementara tu panaskan air dalam periuk sampai mendidih...
3. masukkan guli-guli tepung tadi dalam periuk berisi air tadi...bila mendidih ..angkat dan toskan
4.gaul dengan kelapa parut.
Sedia untuk dihidangkan...dan selamat mencuba.
|
No comments:
Post a Comment