Assalammualaikum......lama tak mengupdate SAG.....bukan ada apa yg special pun .....cuma saja seronok sendiri..juga sebagai panduan pada anak perempuana kita yg rajin masak tu....mesti kak ngah suka baca ni.....karipap pusing...faberet abangnya......rezeki berbuka ramadhan ke 9 hari tu.....mmg ramai anak-anak balik...masing-masing minta mak buatkan kuih-kuih kegemaran masing-masing.....hari ahad hari tu...seawal jam 12 th dah ke dapur buat persiapan sikit-sikit untuk masak berbuka.....karipap ni berintikan kari ayam kentang....pilihan abg (anak sulung kita panggil abang je)...macam mana nak buat?? Bahan inti: macam inti karipap biasa je....suka hati nak bubuh rempah kari daging atau rempah kurma pun boleh
nak buat kulit nya; satu bahagian tepung gandum uli ngan air ais campur garam dan sikit shortening satu bahagian uli ngan margerin dan minyak panas.. tak [pandai nak ajar kat sini......kita cuba....ambil skit bahagian minyak buat guli kecik...dan tutupkan dengan bahagian yg diuli ngan air...leperkan...gulung....leperkan lagi ...gulung dan potong bulat dan nipiskan...letak inti..dan kelim tepinya...boleh goreng....maaf tak pandai nak explain.... |
No comments:
Post a Comment